17.1 C
Gandia
Dissabte, 9 desembre, 2023

Construir la sostenibilitat rep el suport d’arquitectes i professors universitaris

  • L’associació iniciarà una campanya per millorar la gestió dels residus d’obres municipals i estudia influir en la promoció privada.

    Construir la Sostenibilitat va començar com una iniciativa d’un exalcalde de la comarca amb la col·laboració d’alguns tècnics relacionats en la gestió municipal. L’objectiu principal era introduir l’economia circular en les obres públiques. Concretament es tractava fomentar l’ús d’àrids reciclats fets a partir d’enderrocs en la construcció per reduir l’impacte ambiental de pedreres i la contaminació dels abocadors.

    El projecte donava el seu primer pas efectiu amb una campanya perquè els Ajuntaments consideraren els àrids reciclats en la redacció dels projectes d’obres públiques. Mocions que estan tenint el suport unànime en els Ajuntaments de la comarca i, també, la promoció d’alguna experiència pilot com la realitzada recentment a Potries d’obres amb formigó fet amb grava reciclada.

Cal destacar el treball de fons per implantar una ordenança municipal per al control dels enderrocs que fomente la valorització del RCD de totes les obres dels municipis i que en aquests moments està ja en estudi en molts Ajuntaments i que Palmera ja ha aprovat.

En poc de temps el ressò de les propostes de Construir la Sostenibilitat ha anat més enllà de l’àmbit municipal. A novembre el portaveu, Tomàs Ferrandis, era convidat a la UPV per exposar els objectius a l’alumnat de Ciències Ambientals i, dies després, se sumaven a l’associació dos destacats professors universitaris com són Vicent Altur del Departament d’Urbanisme i Maria Teresa Sebastià del Departament d’Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient.

Però el moviment ha arribat també a alguns despatxos d’arquitectura de la Safor dedicats sobretot a l’edificació. És el cas dels arquitectes Fermí RomagueraRoberto Moratal i l’arquitecte tècnic Daniel Palomino que s’han sumat ara a l’equip inicial que estava format pels arquitectes tècnics Nacho Pastor i Jordi G. Miragall, la tècnica en reciclatge i economia circular Neus Donet i el mateix Ferrandis.

En la primera reunió, Ferrandis va exposar les properes gestions enfocades als ajuntaments per millorar sobretot la gestió del RCD buscant la valorització del 100% dels residus de les obres municipals. En un segon punt es van abordar idees per a començar a introduir l’economia circular al món de l’edificació privada.

Articles relacionats