12.8 C
Gandia
Dissabte, 2 març, 2024

Construir la Sostenibilitat reclama la correcta gestió dels RCD a les obres municipals

– L’entitat recorda als Ajuntaments que valoritzar és l’opció legal més econòmica i la més responsable.

L’associació sense ànim de lucre que fomenta la valorització dels residus de la construcció i demolició (RCD) així com la utilització d’àrids reciclats, ha iniciat una campanya dirigida als Ajuntaments de les comarques centrals valencianes per demanar-los que actuen de forma legal i responsable en la gestió dels residus de les obres municipals.

L’associació recorda que el REIAL DECRET 105/2008, d’1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició obliga els productors de RCD a acreditar la correcta gestió dels residus. Una gestió que el mateix decret definia com la valorització en planta o l’eliminació en abocador previ tractament.

Segons té constància l’associació, no sol ser habitual que les empreses contractades per l’administració local o les entitats que gestionen servicis municipals aporten els documents certificant que els RCD han anat a planta o abocador ni tampoc que els ajuntaments els reclamen.

Al contrari, fins i tot, ha sigut una pràctica habitual en molts municipis que els enderrocs s’apilen en solars municipals ometent-se l’obligació de dur-los al seu destí legal. Un vici que acaba, a mitjà termini, passant factura als mateixos ajuntaments responsables.

Construir la Sostenibilitat recorda que la valorització en planta és l’objectiu plantejat en l’actual legislació i l’Estratègia D’Economia Circular Europea. Una estratègia conjunta en l’àmbit europeu que té per objectiu la creació de 700.000 llocs de treball a més de fer front a la crisi de recursos naturals i energètica. Per altra banda, l’entintat incideix en el fet que reciclar en planta de valorització uns enderrocs nets de formigó, asfalts, grava i ceràmica com són els RCD procedents d’obres en vials, pluvials o el cicle integral de l’aigua té un cost molt inferior que eliminar-los en un abocador. Una diferència que pot anar de 5,50 € a 9 € per Tona.

L’associació reclama també coherència als responsables municipals que són els primers a demanar la implicació dels veïns en la separació del residu sòlid urbà per abaratir el cost del servei i el rebut facilitant el reciclatge de plàstic, cartó i vidre. A més que urgeix la necessitat de control en els abocadors legals o il·legals que poden afectar els aqüífers dels quals depén el subministrament d’aigua als municipis.

Articles relacionats