El Congrés de Periodisme Ambiental reclama més atenció a les notícies sobre el canvi climàtic

El XII Congrés Nacional de Periodisme Ambiental de l’Associació de Periodistes d’Informació Ambiental (APIA), sota el lema ‘Canvi Climàtic, la notícia més urgent’, s’ha inaugurat aquest dimecres en el Oceanogràfic de València amb més de 200 inscrits. 
La dotzena edició d’aquest Congrés, que se celebra cada dos anys des de 1995, acull a més de 40 ponents repartits en 9 sessions diferents per tractar el canvi climàtic des de diferents òptiques.  
La inauguració ha estat a càrrec del president de la Generalitat, Ximo Puig; l’alcalde de València, Joan Ribó; la presidenta d’APIA, Clara Navili; la presidenta de la Unió de PeriodistesValencians, Noa de la Torre; i el president de la Fundació Aigües de València – Global Omnium, Eugenio Calabuig. A continuació, el director de Publicacions i investigador principal en el WorldwatchInstitute, Gary T. Gardner, ha oferit la conferència inaugural. 
Puig ha destacat que “la urgència del canvi climàtic no es veu reflectida en l’agenda mediàtica i política”. “Ací estem amb en el monotema”, ha incidit i ha afegit: “No pot hi haver una democràcia ambiental sense periodistes”. Així mateix, en el context de la Cimera de Canvi Climàtic (COP23) que s’està celebrant aquests dies a Bonn (Alemanya), Puig ha fet una crida des de València per “comprometre als líders mundials amb aquesta qüestió i ser taxatives amb aquells que es volen despenjar. És un atemptat contra la humanitat intentar no veure la realitat”, ha assenyalat a propòsit de les teories negacionistas. 
Per la seva banda, Ribó, ha assenyalat que el canvi climàtic “requereix una acció global i estar ben informat”. “És necessari explicar les causes en els mitjans i crear consciència”. Per a això, ha posat com a exemple els problemes de la sequera: “És necessari explicar aquest fenomen i la seva estreta relació amb el canvi climàtic.
Mentrestant, la presidenta d’APIA, Navili, ha convidat a una reflexió: “No som activistes ecologistes, però potser com a periodistes hauríem de ser més activistes, per generar una consciència social que porte a l’acció”. “El canvi climàtic no produeix grans noticies diàries, però està ací i hem d’esforçar-nos per buscar més angles informatius i treballar amb capacitat professional per fer-la més comprensible”, ha continuat, al mateix temps que ha agraït a tots els patrocinadors i el comitè organitzador del Congrés el suport per dur a terme l’esdeveniment. 
De la Torre, ha subratllat que “aquest congrés va a ajudar al fet que l’agenda política i social ho incorpore com un assumpte urgent”. “Servirà per pressionar, perquè aquest assumpte siga una prioritat dels governs”, al mateix temps que ha assegurat que, de vegades, els periodistes han de “barallar amb els seus caps i companys per posar els temes en l’agenda”. 
En aquesta línia, el president de la Fundació Aigües de València – Global Omnium, Eugenio Calabuig, ha donat la benvinguda als periodistes i ha posat en valor el seu treball: “el dret a la informació és clau per a la societat, i els periodistes són essencials per a això”. 
La conferència inaugural, a càrrec de Gardner, ha explicat de forma tècnica els processos del canvi climàtic i ha reflexionat davant les preguntes dels assistents: “per què aquest tema no ix més en els mitjans? Perquè no és un tema sexy”.

Et Pot Interessar