11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

Compromís rebutja que Ábalos vol recuperar la implantació l’eurovinyeta 

– Compromís censura que el ministre de Foment s’avinguera ahir al Senat a recuperar la implantació de l’eurovinyeta

– La representant del Grup Parlamentari Nacionalista va defensar la seua implantació fins i tot per a la mobilitat rural.

– Ábalos sobre la vinyeta en la seua compareixença: “cal finançar la xarxa i cal retornar-la”

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha rebutjat el “greuge” que suposaria per als valencians la possible implantació de la vinyeta com a mètode per a finançar la construcció d’obra pública i infraestructures de mobilitat al nostre país “després del quasi mig segle que portem pagant peatges per una carretera longitudinal al nostre país que discorre al costat de la saturada i perillosa N-340, unit a l’escassa inversió rebuda, rebutgem pagaments addicionals”.

En la seua compareixença ahir al Senat, el ministre de Foment José Luís Ábalos, es va mostrar partidari de reprendre la implantació de la vinyeta per a fer front al manteniment de la xarxa viària d’Espanya, “ja que és extensa i cal reprendre-les perquè el tema està ací”. Ábalos va admetre que suposa una “contradicció” el fet d’“estar alliberant vials i posar un pagament en les infraestructures” i va assenyalar les possibles alternatives a més de la vinyeta, com a peatges diferents de les barreres o uns altres per a garantir la sostenibilitat financera de les obres. Així, va citar com a exemple al País Basc “que ja ho està fent, tenen un sistema, que hem d’abordar”.

També va manifestar el seu desig que la seua implantació “fora per consens, amb realisme, ja que tenim una xarxa molt àmplia que cal finançar. Si deixem la demagògia i estudiem realment com ho fem, encantat. Totes aquestes qüestions en moments com aquest, les hem aparcades però cal reprendre-ho perquè el tema està ací, sens dubte”, va declarar en la seua compareixença en la Comissió de Foment a preguntes de la representant del Grup Parlamentari Nacionalista, que va apostar fins i tot per la seua implantació en el medi rural.

Mulet ha lamentat hui que “el PSOE persistisca en aquesta idea, quan ha defensat de cara a la galeria que va ser gràcies a ells que es van acabar els peatges en l’AP-7 després de les pròrrogues de PP i PSOE en la concessió que ens han condemnat durant dècades a pagaments per la seua utilització, quan la realitat és que la seua fi va vindre imposada per la normativa europea”.

Pla de Rodalia

El senador valencià també ha lamentat que el ministre informara ahir a les forces polítiques catalanes del nomenament del coordinador i de la redacció del Pla de Rodalia que serà lliurat a la Generalitat catalana. Compromís ha reiterat el malestar i el deficient servei que pateixen diàriament les comarques valencianes de sud a nord, amb milers de cancel·lacions, retards i una situació caòtica que es va fer callar amb l’anunci de nomenament d’un coordinador de rodalia. “Cap destitució després del caos, ni pla, ni nomenament, tan sols propaganda i, a diferència del que ocorre a Catalunya, al País Valencià res se sap de les promeses del ministre, ni de plans ni de coordinadors. Ábalos sempre s’oblida de nosaltres a pesar que presumeix de la seua valenciania”, ha afegit.

Articles relacionats