16.6 C
Gandia
Dimecres, 22 març, 2023

Compromís per Gandia entrega a la Biblioteca Central 5 exemplars censurats

Els regidors de Compromís a l’Ajuntament de Gandia, Josep Alandete, Alícia Izquierdo i Ferran Martínez, acompanyats dels secretaris locals de Més Compromís i Iniciativa-Compromís, Rafa Ferrer i Vicent Pellicer, respectivament, han volgut realitzar una visualització de protesta davant l’acte que la jutgessa de Castelló va dictar recentment (a petició de l’associació d’extrema dreta Abogados Cristianos), ordenant la retirada dels llibres de temàtica Lgtbi+ que l’Ajuntament de Castelló de la Plana havia cedit als centres educatius de secundària de la ciutat.

Josep Alandete: “La diversitat en tots els aspectes de la vida és indissociable amb l’existència d’una societat moderna, completa, i una societat que accepte la individualitat de les persones. En aquest sentit, nosaltres hui hem fet una donació a la Biblioteca de Gandia perquè també en l’aspecte afectiu-sexual ha d’haver-hi diversitat. I amb l’actuació judicial que hi ha hagut aquests dies a Castelló evidentment, es va en direcció contrària del que és el que pretén el nostre grup i tota la comunitat moderna del nostre país.”

Finalment, Compromís ha volgut fer valdre el gran treball que fan els bibliotecaris i bibliotecàries de la ciutat en favor de la divulgació de la diversitat lgtbi. La xarxa de Biblioteques de Gandia, compta amb un catàleg important de llibres d’aquesta temàtica, que s’hi poden consultar i que es promocionen cada any a propòsit de la celebració oficial de l’Orgull Gandia, qüestió esta que va ser iniciada la legislatura passada per la vicealcaldessa i primera regidora de Diversitat, Lorena Milvaques.

Els llibres que han sigut donats són:

A la conquesta del cos equivocat, de Miquel Missé (Egales). És una de les obres més conegudes del sociòleg i activista trans Miquel Missé. Defuig els discursos medicalistes i patologitzants sobre el fet trans, com també la idea equívoca que els trans han nascut en un cos equivocat. Missé assenyala que l’origen del malestar en les persones trans no és al cos, sinó en la construcció cultural del gènere.

Jo soc així i això no és un problema, de Fani Grande (Vincle). Fani Grande desmenteix falses creences socials com ara que ser trans és una elecció o un capritx. També parla del fet trans com un fet que passa a la societat en general, i no a individus concrets, i convida a fer un exercici d’empatia envers aquest col·lectiu.

Per què ser feliç quan podries ser normal?, de Jeanette Winterson (Edicions del Periscopi). Són les memòries de l’escriptora i periodista Jeannette Winterson. Quan, de jove, va confessar a la seua mare adoptiva que s’havia enamorat d’una noia va rebre una resposta que dona títol al llibre: “Per què ser feliç quan podries ser normal?” Moltes de les obres de l’autora han explorat qüestions relacionades amb la diversitat sexual i de gènere.

Transsexualitats, de Miquel Missé (Universitat Autònoma de Barcelona). El sociòleg i activista capgira en aquest llibre el punt de partida del debat social sobre el fet trans. En compte de demanar-se per què les persones trans existeixen, Missé proposa de demanar-se d’on surt el rebuig social que susciten les persones trans.

What If It’s Us, de Becky Albertalli i Adam Silvera (Harper Collins). És una novel·la de comèdia romàntica per a joves, escrita per Becky Albertalli i Adam Silvera. Narra la història d’Arthur i Ben, dos nois adolescents que es coneixen per casualitat en una oficina de correus i s’enamoren.

Corcel de fuego, de Lucía Sánchez Saornil (Ediciones Torremozas). És un recull de les obres de poesia i prosa més destacades de l’autora, Lucía Sánchez Saornil, poeta, militant anarquista, feminista i lesbiana que va haver d’anar-se’n a l’exili després de la guerra del 1936-1939. Va ser una de les fundadores de l’organització Mujeres Libres i la seua obra s’emmarca en el moviment literari d’avantguarda anomenat ultraisme.

LeiaRihanna & Trump, de Proyecto Una (Editorial Descontrol). El col·lectiu Proyecto Una analitza en aquest llibre com el feminisme ha transformat la cultura pop i com hi ha respost el masclisme. Se centra especialment en les dinàmiques de les xarxes socials –les notícies falses, els trolls d’internet, els memes…– i també en les estratègies de l’alt-right i el conservadorisme. En definitiva, el llibre es demana si la nova onada conservadora és una reacció a les conquestes del moviment feminista i el col·lectiu LGBTI.

No vine a ser carne, de Gata Cattana (Editorial Aguilar). És l’antologia pòstuma de la rapera, poetessa i politòloga Gata Cattana, nom artístic d’Ana Isabel García. És una compilació de poesies i textos en prosa de l’artista, que va destacar sempre per posicions feministes i reivindicatives. Aquesta obra inclou també els seus primers poemes. Gata Cattana es va morir el 2017, a només vint-i-sis anys.

Articles relacionats