– La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació de la Diputació de València es va vestir anit de gala per al lliurament dels Premis València i València Nova 2021.
– Aquests premis que atorga la institució suposen tot un reconeixement literari en les modalitats d’assaig, narrativa, poesia i novel·la gràfica, tant en valencià com en castellà.
La cerimònia, celebrada al Centre Cultural la Beneficència, va comptar amb la presència de dues-centes personalitats del món de la cultura, les universitats i el periodisme, i també de representants de les institucions de la Generalitat i la Diputació de València, i dels membres de la institució convocant dels premis encapçalats per la presidenta del Magnànim i vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el director de la institució, Vicent Flor.
La gala va estar dirigida per un brillant Eugeni Alemany caracteritzat de l’escriptor suecà Josep Bernat i Baldoví que, juntament amb la música i veus del grup Las Reinas Magas, van omplir l’escenari d’humor i referències a la cultura valenciana musical i del sainet.
Va ser la magnífica veu de la rapsoda Lola Camps la que, en llegir fragments de les obres dels llibres guardonats, va acostar a tots els assistents a l’essència de les obres premiades.
El lliurament dels guardons va començar amb el premi València Nova de poesia a Álvaro Carbonell Cerdà (Albatera, Baix Segura, 1990), amb “Jirafas en el zoológico de Atlanta”, que és una aproximació imaginativa a la quotidianitat i la qüestió generacional, com va destacar el jurat en decidir el premi.
A continuació, es van lliurar els premis València de poesia en castellà per a Francisco Caro Sierra (Piedrabuena, Ciudad Real, 1947), per l’obra “En donde resistimos”, que com va senyalar el premiat és una reflexió lírica sobre l’amor, les lectures i les interrogacions, i de poesia en valencià per a Joan Mahiques Climent (Gandia, 1978), per l’obra “Entre dues clarors”, qui no va poder assistir personalment a recollir el guardó per una indisposició.
Seguidament, van ser el barceloní Lluc Silvestre, de Premià de Mar, i el dibuixant argentí Edgardo Sergio Carosia Fabiano, guanyadors del València de novel·la gràfica amb “Un os al Marroc”, els que recolliren el premi per la seua obra que narra la història autobiogràfica d’una persona que viatja al Marroc a organitzar un festival de música solidària i descobreix tot un món sorprenent i diferent.
Irene Rodrigo Martínez (Puçol, 1990), va guanyar el Premi València Nova de narrativa en castellà amb “Tres lunas llenas”, el seu debut com a novel·lista, on tracta el poder de la creació i la relació entre dones i maternitat.
El Premi València de narrativa en valencià, amb tan sols vint-i-quatre anys, va recaure en Aina Fullana Llull (Manacor, Mallorca, 1997) per l’obra “Els dies bons”, qui també debuta com a novel·lista amb una obra ambientada als baixos fons de l’illa de Mallorca a finals del segle XX.
Finalment, es va lliurar el premi al millor assaig per a l’obra “Bogeria i salut mental a València. El manicomi de Jesús” del metge de psiquiatria Cándido Polo Griñán, natural de Godella, un assaig en el qual, en paraules de l’autor, es fa al mateix temps un estudi rigorós del tractament de les malalties mentals en la València dels segles XIX i XX i un retrat d’aquesta ciutat, “enlluernadora i caòtica alhora” i que tant estima.
La concessió dels guardons comporta la publicació de l’obra, un quadre original de l’artista Manuel Boix i un premi en metàl·lic de 12.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig, de 7.500 euros en les de poesia i de 8.000 euros en la de novel·la gràfica.
Pel que fa a la categoria de València Nova per a menors de 36 anys, els premis, a més de la publicació de l’obra i el quadre de Boix, són de 5.000 euros en narrativa i 3.000 euros en poesia.