25.6 C
Gandia
Dilluns, 15 abril, 2024

Compromís no renuncia al Tren de la Costa

– Compromís exigeix, a Oliva,el desbloqueig i la inversió necessària per a fer-lo una realitat urgentment

– Diferents càrrecs de la coalició reclamen en un acte al Mercat d’Oliva “transport públic i col·lectiu segur com a lluita contra l’emergència climàtica que vivim”

Representants de Compromís de les comarques de la Marina i la Safor han participat hui a Oliva en un acte en el qual s’ha exigit el Tren de la Costa que ha de comunicar i vertebrar el territori per les comarques de la Marina i la Safor i fer possible una connectivitat ràpida i amb estàndards europeus (amplada de les vies, freqüències…) entre les principals capitals i ciutats valencianes.

A l’acte, que ha tingut lloc al mercat d’Oliva, s’ha reclamat que el projecte no caiga en l’oblit i que globus sonda com el d’un tramvia promogut per l’administració valenciana “no ens distraga de l’objectiu prioritari, que és el de tornar a tindre tren a les nostres comarques, el que seria tot un revulsiu per l’economia de la zona i els usuaris, orientada cap a l’exportació i receptora de turisme en molts dels municipis pels que discorre”.

L’alcaldessa d’Oliva Yolanda Balaguer ha recordat que “des de l’any 1974, les comarques de la Safor i la Marina Alta pateixen un greu dèficit de comunicacions que, més de quatre dècades després, encara no s’ha resolt” i afig que “la falta d’un eix comunicatiu com la línia ferroviària Gandia-Oliva-Dénia ha comportat al llarg d’aquests anys importants perjudicis a tots els veïns de la Safor i la Marina. Aquesta connexió és un element essencial per a la vertebració del nostre territori, un dinamitzador de l’activitat econòmica i un pas més cap a un model econòmic més sostenible”.

L’alcaldessa d’Oliva ha recordat com aquesta localitat ha acollit multitudinàries mobilitzacions que han deixat clara la voluntat de les comarques de tornar a tindre un tren. “Sense subterfugis, volem i mereixem el tren”, ha manifestat.

Per la seua banda el senador Carles Mulet ha recordat com “inexplicablement” en l’actualitat el projecte de duplicació “encara segueix suspés a petició del mateix Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a poder esmenar uns documents que va requerir l’òrgan ambiental el juny de 2020 i els avanços administratius del qual es desconeixen, cosa que ens preocupa en gran manera en l’actual context d’emergència climàtica”, per a un tram, explica Mulet, com és el de Gandia -Oliva-Dénia en el qual s’està incomplint el mateix Pla de Rodalia de València del Ministeri de Transports. Segons Mulet “els valencians hem perdut un temps preciós amb el nou Govern en el qual hi havia moltes esperances després d’uns anys de PP, i esperàvem un millor tracte, més digne, però tan sols hem percebut indiferència i incomprensió en actuacions que, per a nosaltres, son clau. Han de contar per què s’està privant al nostre territori d’una infraestructura així”. A l’acte han participat representants de la coalició com Josep Nadal i Victor Climent (Pego), Josep Ferrús (Pedreguer), Basili Salort (El Verger), Josep Signes (Gata), Josep Lluis Mas (Els Poblets) i els regidors de Compromís Oliva, Ioana Sintimbrean i Julio Llorca.

Sis anys en espera

La darrera resposta rebuda el desembre de 2022 sobre el Tren de la Costa és un ‘còpia i pega’ de la rebuda fa cinc anys, i reitera que “en l’actualitat es continua avaluant ambientalment els dos trams que es consideren com a prioritaris d’aquest projecte: Cullera-Gandía i Gandía-Oliva-Dénia. Aquest procediment acabarà amb l’emissió de la Declaració d’Impacte Ambiental que permetrà aprovar definitivament l’estudi informatiu i continuar amb les fases de projecte i construcció de l’alternativa finalment seleccionada”.

Articles relacionats