8 C
Gandia
Diumenge, 5 febrer, 2023

Compromís mobilitza les Corts, Congrés,  i Senat per donar solució al cabal ecològic del Riu Serpis

Compromís exigeix la compareixença de la ministra per a la Transició ecològica per a explicar la situació del riu Serpis

• Presentaran proposicions no de llei a les Corts generals i autonòmiques per tal d’exigir, entre altres accions, la millora de la gestió hídrica del riu Serpis, que fa un mes va patir una grandíssima mortaldat de peixos en quedar-se sense cabal d’aigua.

• Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés: “A hores d’ara, s’està apostant tant en Europa com en els pròxims pressupostos generals de l’Estat, per un enfocament clarament ecològic, verd… Per això, no es poden permetre situacions com la del Serpis”.

• Carles Mulet, senador de Compromís: “El que fa falta és voluntat política i per tant Compromís posarà damunt la taula este debat. La idea és obligar a la resta de partits polítics que es posicionen i que el Govern espanyol prenga mesures. Esperem comptar amb el suport i la unanimitat en les tres cambres”.

• Graciela Ferrer, diputada de Compromís a les Corts: “Cal un pla de restauració fluvial de recuperació del riu en el qual la CHX ha de comptar amb la Generalitat, amb tots els municipis riberencs i també amb tota la societat civil, els usuaris i, sobretot, tenint en compte els estudis i el capital humà d’experts i científics que hi ha a la Safor”.

• Nathalie Torres, diputada de Compromís a les Corts per la Safor: “Volem que aquesta problemàtica, que s’ha de mirar amb els ulls del segle XXI i amb el context de canvi climàtic, no es quede en una reivindicació municipal o comarcal, sinó que vaja més enllà”.

Carles Mulet, senador de Compromís, Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés, Graciela Ferrer i Nathalie Torres, diputades de Compromís en les Corts Valencianes, Alícia Izquierdo i Josep Alandete, regidors a l’Ajuntament de Gandia, Assumpta Domínguez, Alcaldessa de Potries, Domingo Garcia, Alcalde de Vilallonga, Juan Merí, regidor d’Almoines, Ivà Bonet, secretari local de Compromís per Gandia i membres dels col·lectius de Compromís de la Ribera del Serpis, s’han donat cita aquest matí per tal d’exigir la compareixença de la ministra per a la Transició ecològica i anunciar la presentació de propostes no de llei a les Corts generals i Valencianes en millora de la gestió hídrica del riu Serpis.

Així, la parlamentària autonòmica per la Safor (Xeraco), Nathalie Torres ha mostrat, en nom dels regidors, regidores, alcaldes i alcaldesses de Compromís de la ribera del Serpis, la preocupació per la situació del riu, que fa un mes va patir una grandíssima mortaldat de peixos al llarg del seu curs “i això ens fa replantejar moltes coses. No és la primera vegada que ocorre però si és cert que en els últims anys la població està molt més conscienciada de per què s’arriba a aquestes situacions i les conseqüències que això pot tindre. Com a diputada de la Safor les institucions supramunicipal no podem fer com si no estiguera passant res, al contrari, ens hem de fer ressò d’aquestes problemàtiques”.

En aquest sentit, Torres ha anunciat que, tant en les Corts Valencianes com en les Generals, es presentaran iniciatives i proposicions no de llei al respecte. “Volem que aquesta problemàtica, que s’ha de mirar amb els ulls del segle XXI i amb el context de canvi climàtic, no es quede en una reivindicació municipal o comarcal, sinó que vaja més enllà”.

En primer lloc, a les Corts Valencianes Compromís es plantejarà una iniciativa per a demanar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al Ministeri que prenguen les mesures adients; que passen, d’una banda, per establir un règim de cabals ecològics que siga suficient perquè aquest riu que és permanent no torne a estar així de sec. Com a segona mesura, que s’estudien i s’adapten les normes d’explotació de l’embassament de Beniarrés, per tal de compatibilitzar tant les funcions de laminació i prevenció d’inundacions i regulació d’usos privatius amb l’obligatòria necessitat de conservar el bon estat ecològic i assolir el bon estat ecològic del riu. “I a més a més, amb els cabals ecològics no és prou, cal un pla de restauració fluvial de recuperació del riu en el qual la CHX ha de comptar amb la Generalitat Valenciana, amb tots els municipis riberencs i també amb tota la societat civil, els usuaris i sobretot tenint en compte els estudis i el capital humà que hi ha en experts i científics ací a la Safor, doncs comptar amb ells per tal de fer un pla de restauració i conservació del riu que siga un actiu per a tota la comarca, tota la conca i en particular en la zona urbana de Gandia. També demanar millor accés a la informació de com funciona el riu, de com passen els cabals i traslladar aquesta inquietud per a recuperar el bon estat del riu Serpis”, ha explicat Ferrer.

Al Senat, Mulet ha anunciat que traslladarà la mateixa Proposició no de llei que es presentarà a les Corts i al Congrés, amb la intenció d’obligar a la resta de partits polítics que es posicionen per unanimitat en totes les cambres i que el Govern no tinga altra què prendre mesures. I que les solucions arriben a curt termini per tal de no desaprofitar tot el potencial que té el Serpis.

“Estem en el segle XXI i aquesta percepció de la necessitat de què els rius continuen sent uns corredors vius i un aprofitament ecològic dels mateixos ha d’estar en l’agenda política i entenem que un riu com aquest ha d’estar perfectament delimitat que un cabal ecològic per a tindre’l en condicions”. El senador ha recordat que tècnicament és possible, “sols és voluntat política el que fa falta. El que es puga aprofitar un cabal ecològic en aquest riu no té per què repercutir negativament en l’agricultura, tot el contrari, hui en dia és més possible que mai amb els nous models de reg, que ho fan més compatible. Per tant, el que fa falta és voluntat política i per tant estarà en l’agenda aquest debat, el que està passant en el Serpis és extrapolable a la majoria de rius valencians. Són rius que estan vius però que s’ha impedit la seua continuïtat i el seu valor ecològic que tindria fins ara i per tant el que volem és damunt la taula”.

Finalment, Baldoví ha lamentat que un Ministeri de transició ecològica permeta que la ciutadania s’acostume a aquesta visió dels rius un any rere un altre. “Malauradament, està passant en altres rius i ho veiem ara amb el Serpis. Per tant, el que hem de fer és exigir la compareixença de la ministra de Transició Ecològica i del president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer perquè ens donen explicacions. A hores d’ara, s’està apostant tant en Europa com en els pròxims pressupostos generals de l’Estat, per un enfocament clarament ecològic, verd… Per això, no es poden permetre situacions com la del Serpis”, ha conclòs.

Articles relacionats