18 C
Gandia
Divendres, 24 maig, 2024

Compromís exigeix que es desbloquege al Congrés la reforma de l’Estatut valencià

Compromís ha presentat una moció en el Senat en la qual reclama que es desbloquege al Congrés la reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, que porta paralitzada des de 2011. La coalició ha recordat en un comunicat que la reforma afecta a dos aspectes “clau”: el sistema de finançament i la reforma del sistema electoral valencià.
“Més de set anys porta el nostre Estatut d’Autonomia agafant pols a Madrid, més de 44 vegades s’ha ajornat. Per què el de Canàries amb prou feines ha estat uns mesos i el nostre porta més de set anys?”, s’ha preguntat el senador Carles Mulet.
Segons ha indicat Compromís en un comunicat, la paralització de la reforma de l’Estatut d’Autonomia “implica una pèrdua de fins a 1.600 milions d’euros anuals” per a la Comunitat Valenciana, que només rep un 8 per cent del pressupost total del sistema de finançament, mentre que compta amb el 11% de la població de l’Estat.
“Aquesta situació es podria revertir si existira voluntat política des de Madrid. Anhelàvem que, amb el nou Govern espanyol, certes desproporcionalitats s’atallarien, però no. Sembla que tot seguirà igual i els valencians i valencianes seguirem a la cua”, ha lamentat Mulet.
A més, ha recalcat que des dels Corts es pot reformar la Llei Electoral per canviar el marc del sistema electoral valencià, però per a “grans canvis” es requereix del nou Estatut d’Autonomia. “Podem fer xicotetes modificacions, però sense l’Estatut d’Autonomia ens quedarem en una reforma de mínims”, ha recalcat el portaveu de la coalició en la cambra territorial.
Entre els aspectes a reformar del sistema electoral valencià es troben la barrera electoral del 5%, l’exigència de celebració de primàries i debats per a totes les formacions valencianes, el dotar de major proporcionalitat al sistema modificant les circumscripcions o obrir les llistes electorals, entre unes altres.
Que formacions amb més de 100.000 votants es queden fora per una barrera electoral injusta, no ha de ser la regla. Per això, des de Compromís hem posat esforços a revertir aquesta situació davant 2019 però, pel que sembla partits com a PP, PSOE i Ciutadans, propugnen una cosa i fan una altra”, ha criticat el senador.

Articles relacionats