L’Ajuntament de Gandia nega haver descurat les tasques de prevenció d’incendis

Les principals crítiques a l’Ajuntament de Gandia per l’incendi que la darrera setmana ha afectat a les principals urbanitzacions de muntanya, li han caigut per haver-se negat a signar un conveni amb l’Associació per a la Prevenció d’Incendis Forestals de la Safor (APEIF). Esta entitat va abandonar la seu al al centre social de Marxuquera i la darrera xarrada sobre prevenció prevista en juliol al propi centre social de Marxuquera es va cancel·lar. 

No obstant, l’Ajuntament de Gandia nega haver baixat els braços i assegura que hi va haver «un canvi radical en les polítiques de gestió forestals en l’àmbit autonòmic i local que s’ha traduït en un augment de treballs forestals de prevenció d’incendis, de recursos humans i d’inversions forestals».

Durant els últims tres annys, afirmen fonts municipals, cada estiu 35 peons forestals i 5 enginyers forestals, tots ells municipals, han treballat en el manteniment i creació de faixes de prevenció forestal
i al llarg diexe periode, durant tot l’any, ha estat activa. una brigada municipal de manteniment de camins rurals. Així mateix, durant dos mesos d’hivern en eixos tres anys ha estat activa una brigada forestal de gestió forestal de podes i de sendes; des de juliol de 2018 a juliol de 2019 dos brigades forestals de 8 persones han fet feines de prevenció d’incendis i millora forestal.
En 2018 s’han invertit 50.000 € en podes de pins, selecció de pins i de carrasques, estassades de matollar i trituració, al barranc de Borrell, i la compra d’una trituradora forestal municipal.
En 2016 es va comprar un nova desbrossadora forestal municipal i es van invertir 40.000 € en treballs de poda i restauració ambiental en la serra de Santa Anna.
En 2017 es van invertir 30.000 € en treballs forestals de poda i millora al sector de la Caldereta, i 1 equip de 10 peons amb un encarregat va treballar des de gener fins a desembre en el taller d’ocupació Sendes Urbanes realitzant tasques de poda i millora forestal als entorn d’interfase agroforestal en Gandia ciutat i Grau.
Hi ha hagut, a més, col·laboració econòmica i tècnica amb el Voluntariat ecològic del Consell de Joves de Gandia.
En 2017 i 2018 s’hi han fet treballs forestals de millora a la font del Parpalló, i 5 sessions formatives d’autoprotecció per a zones d’interfase.
En 2015 i 2016 es van invertir 90.000 € de treballs forestals en l’Anella Verda de Gandia, en interfase agroforestal.

En 2018 es va fer una revisió del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals Municipal.

Els treballs amb les brigades forestals municipals s’han fet a faixes auxiliars del Pla Xiquet, Paratge Parpalló Borrell, Castell de Bairén, camins rurals de Marxuquera, i faixa auxiliar de la carretera de Barx, entre altres zones.

Incendi extingit

D’altra banda, el Consorci Provincial de Bombers de València ha donat per extingit l’incendi forestal de Llutxent a les 20:00 hores d’aquest diumenge després d’arrasar en una setmana 3.270 hectàrees de les comarques de la Vall d’Albaida i la Safor, segons ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències.
El foc es va originar sobre les 15 hores de dilluns 6 d’agost en la localitat de Llutxent com a conseqüència de la caiguda d’un llamp sobre un arbre, i durant la setmana que ha estat actiu ha calcinat un total de 3.270,6 hectàrees de set municipis.
Així, del total de superfície afectada, 1.210 hectàrees cremades han sigut a Llutxent, 965,1 a Gandia, 827,4 a Pinet, 179,3 a Ador, 71,9 a Barx, 14,5 a Quatretonda i 1,7 a Ròtova, segons l’últim càlcul facilitat pel Centre de Coordinació d’Emergències.

Et Pot Interessar