Compromís esmena els Pressupostos Generals de l’Estat per a excloure els sucs i l’orxata de la pujada de l’IVA dels ensucrats

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet ha exposat hui, que la coalició ha presentat una nova esmena de modificació de l’articulat dels Pressupostos Generals de l’Estat, concretament referent a l’article 69, relatiu als tipus impositius reduïts, el polèmic cas de l’increment de l’IVA a les begudes ensucrades.

El text originari del Govern proposava que amb efectes des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei i vigència indefinida, es modifica el número 1.er, de l’apartat un.1 de l’article 91 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit, que queda redactat de la següent forma:

– 1r Les substàncies o productes, qualsevol que siga el seu origen que, per les seues característiques, aplicacions, components, preparació i estat de conservació, siguen susceptibles de ser habitualment i idòniament utilitzats per a la nutrició humana o animal, d’acord amb el que s’estableix en el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament, excloent a les begudes alcohòliques, o les begudes que continguen edulcorants afegits, naturals i derivats, i/o additius edulcorants, excepte les llets infantils i les begudes considerades com a complements alimentosos per a necessitats dietètiques especials-.

Aquesta redacció incloïa als sucs naturals, en contindre la fructosa natural de la mateixa fruita, considera com a sucre. EL Congrés va esmenar el text original amb la intenció de salvar als sucs amb la frase “queden exclosos de l’IVA reduït a les begudes refrescants, sucs i gasoses amb sucres o edulcorants afegits”.

Compromís demana modificar d’aquest text el terme “sucs” per “Nèctars de fruita”. Ja que la redacció pot portar a confusions importants, “un suc no porta mai sucre afegit, un nèctar sí, cal incloure aquesta modificació per a no portar a interpretacions que perjudiquen el sector

En aquest sentit el senador ha recordat que fins i tot la formació valencianista va ser pionera en les Corts Generals a proposar un impost a les begudes ensucrades, “però cal ser assenyat, i no ficar en la mateixa categoria al suc espremut que a una beguda carbònica. Sempre la millor alternativa és consumir fruita en fresc, però cal recordar que existeix un important sector de transformació de fruites en sucs en el nostre territori, al qual es destinen les tones de fruites que per grandària i aspecte no van a la venda en fresc. Es generen milers de treballs directament i indirectament, amenaçats per tractats com els signats amb Mercosur, que obrin la porta l’entrada sense aranzels als sucs concentrats d’Amèrica del Sud. L’impost al sucre no és una mesura recaptatòria, és per a desincentivar el consum de sucres que provoquen obesitat i malalties de tota mena, ací no poden estar inclosos els sucs que únicament porten els sucres naturals de la fruita”.

Mulet ha demanat excloure de la pujada de l’IVA també a l’orxata, al ser un producte tradicional que per la mateixa normativa de la seua denominació, ha de tindre un 10% de sucre entre la seua composició “si no té sucre, no és orxata, és beguda de xufa, i dificultarà molt la seua comercialització, perjudicant un important sector al País Valencià. Aquesta beguda ja saben els consumidors que conté una important aportació calòrica però no es pot equiparar a refrescos gens saludables”.

Què són sucs i quins nèctars?

Categories de producte. Atesa l’actual legislació, es diferencien diverses categories de productes englobats com a sucs i productes similars.

Suc de fruita: Es tracta del suc espremut que s’obté de les parts comestibles de les fruites sanes i madures. Una vegada s’esprem passa per un procés tèrmic que permet conservar les seues propietats organolèptiques i nutricionals. Els sucres afegits no estan permesos per la llei. El suc de fruita és fruita espremuda 100% sense sucres afegits.

Suc de fruita a partir de concentrat: Producte obtingut a partir d’un suc concentrat, restituint-li l’aigua extreta en el seu procés de concentració. De nou, els sucres afegits no estan permesos per la llei.

Suc concentrat s’obté de manera similar al suc de fruita, amb la diferència que se li sotmet a un procés físic d’eliminació de l’aigua, la qual cosa facilita el seu transport i obtindre finalment sucs de gran diversitat de sabors i procedències.

Nèctar de fruites: Són els sucs, purés o concentrats, als quals s’afig aigua i als únics als quals se’ls poden afegir sucres, edulcorants o mel. Tant el contingut mínim de suc de fruita com els ingredients permesos estan limitades i regulades per la legislació vigent.

Et Pot Interessar