11.1 C
Gandia
Diumenge, 21 abril, 2024

Compromís denuncia la disminució considerable d’ajudes de la Diputació als municipis més menuts de la Safor-Valldigna

 

Els diputats provincials, junt amb alcaldes i regidors de la comarca, valoren negativament la retallada de vora 2 milions d’euros, que provocarà en els municipis més menuts (la meitat de les localitats), la supressió de diverses subvencions mediambientals i la implantació d’un nou Pla Obert d’Inversions, impulsat pel govern del PP a la Diputació de València.

Ha desaparegut també el pla específic de l’ens provincials per a ciutats de més de 50.000 habitants com Gandia, que la darrera legislatura, amb Compromís al govern, va rebre 2 milions d’euros.

La diputada i portaveu de Compromís a la Diputació de València, Dolors Gimeno, ha visitat este matí Gandia, junt amb la resta de diputats provincials i diversos alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores de la Safor-Valldigna, per tal de valorar la disminució de vora 2.000.000 € que afectarà quasi la meitat dels pobles de la comarca, sobretot als pobles més menuts, a causa del nou Pla Obert d’Inversions de la Diputació de València impulsat pel govern del PP a la Diputació de València.

El nou Pla Obert d’Inversions, comportarà diversos canvis respecte a la legislatura passada, on Compromís formava part del govern, com passar de bianual a quadriennal, primar els municipis més grans, exceptuant els majors de 50.000 habitants, com Gandia que queden fora d’aquest pla i sumar al Pla d’Inversions actual part de les subvencions de lluita contra el canvi climàtic, com les del Cicle Integral de l’Aigua i les d’Autoconsum Energètic.

«La nova estructura de les subvencions fa que els municipis més menuts isquen perjudicats greument, perquè elimina la possibilitat de demanar ajudes de fins a 100.000 €, que per als pobles menuts eren fonamentals i suposaven uns ingressos cabdals per dur a terme obres molt costoses com reparacions de fugues d’aigua, canvi de canonades, reparació de clavegueram, etc… I reparteix els diners, perjudicant els municipis que han treballat contra el canvi climàtic, aconseguit subvencions i beneficiant els que no han fet absolutament res en els darrers anys», ha assegurat Gimeno.

Per la seua banda, el diputat provincial Josep Riera ha informat que, per contra, els municipis que no han treballat el cicle integral de l’aigua o l’autoconsum energètic en edificis municipals o en comunitats energètiques locals, són els que amb el nou repartiment ixen més beneficiats, posant de manifest el poc interés del nou govern del PP amb les polítiques mediambientals i la lluita contra el canvi climàtic. “Ací es veu clarament la influència de l’extrema dreta negacionista de VOX en este govern i el nul marge de maniobra del diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, alcalde de Xeraco, a l’hora de fer polítiques reals contra el canvi climàtic”, simplement estes han desaparegut en esta nova Diputació.

L’alcalde de Palmera, Àlvar Català, ha posat de manifest que des de l’àrea de Cooperació Municipal de la Diputació, se’ls ha fet arribar a tots els pobles la quantia econòmica que els correspondrà en els 4 anys que venen, entre el 2024 i el 2027, i que provocarà, en concret en l’Ajuntament de Palmera, una perduda 270.695,70 € respecte de la darrera legislatura. “És una situació enrevessada i molt perjudicial per als ajuntaments que hem treballat per poder aconseguir recursos per als nostres pobles. Per ajuntaments menuts, com el de Palmera, amb vora 1.000 habitants, aquest nou pla impulsat pel govern del PP, suposen la perduda de vora el 25% dels recursos que teníem en l’anterior legislatura”.
Finalment, el diputat Pau Andrés ha exposat que el més dolent del nou pla, és que perjudicarà la meitat dels pobles de la Safor: «Almiserà, L’Alqueria, Beniarjó, Beniflà, Benirredrà, Daimús, Guardamar, Llocnou, Miramar, Palma, Palmera, Potries Rafelcofer i Ròtova, que són els més menuts i els recursos aniran a parar a pobles més grans i amb més potència econòmica».

Cas especial és el de Gandia, que com a ciutat de més de 50.000 habitants, en la darrera legislatura, amb Compromís al govern, tenia un pla específic que li adjudicava 2.000.000 €. Actualment el PP ha eliminat este pla i de moment cap de les grans ciutats de les comarques de València tindran Pla d’Inversions per part de la Diputació.

DISMINUCIÓ D’INGRESSOS PER POBLES A LA SAFOR:

Almiserà-19138,47

Alqueria de la Comtessa-217839,02

Beniarjó-187258,43

Beniflà-222856,77

Benirredrà-61267,65

Castellonet de la Conquesta-41395,97

Daimús-96865,61

Guardamar de la Safor-169952,03

Llocnou de Sant Jeroni-134576,9

Miramar-28744,67

Palma de Gandia-52228,48

Palmera-270695,7

Potries-9709,3

Rafelcofer-197373,83

Ròtova-197788,83

TOTAL 1.907.691,7

Articles relacionats