10.6 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

Compromís demana a l’Estat la transferència de la gestio de Costes

El litoral valencià tindrà en 2022 una inversió mínima després del rebuig a les esmenes de Compromís, que demana la transferències de les competències

Els valencianistes van plantejar esmenes per 44,85 milions per a frenar la regressió i endreçar les costes d’Alacant, València, Castelló, Almassora, la Valldigna i la Safor i la defensa del poblat de Torre de la Sal i Nules

Les pretensions del Govern i els seus socis de pressupostos a moure ni una sola coma del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2022 i la seua voluntat per tramitar les lleis ignorant el paper del Senat, va comportar el fet que foren rebutjades les esmenes que, per valor de 44,85 milions d’euros, va presentar la coalició per a frenar la regressió en la costa, la destrucció dels accessos a la mateixa i fomentar-ne la seua defensa.

Per un retret i una mala jugada “totalment partidista sorgida del PP i per la sobèrbia dels socialistes”, tan sols una de les més de 300 esmenes de Compromís al Senat finalment va prosperar, la qual cosa va fer que els comptes hagen de tornar a passar de nou pel Congrés la setmana vinent. “Lamentablement la negativa dels principals partits, que són qui poden aprovar alguna de les esmenes que el nostre territori necessita, han optat pel sucursalisme i per tancar els ulls davant unes necessitats que coneixen i saben que estan profundament fonamentades, com és la situació que viu el nostre litoral i els poblats i nuclis tradicionals que acabaran sucumbint si ningú pren alguna mesura que mitigue els efectes del canvi climàtic”, ha assenyalat Carles Mulet.

Transferència de Costes

En aquest context, indica el portaveu de Compromís “considerem un avanç que el Govern s’haja obert a negociar la transferència de les competències en costes”. Així, si les converses arriben a bon port “veiem com molt positiu el fet que puguem acabar contribuint a millorar tot el nostre territori si aquesta transferència ve acompanyada d’assessorament i finançament, ja que l’actual situació d’inacció no té sentit”. El Govern central cada vegada més eludeix les seues competències en matèria d’inversions contra les inundacions, contra els efectes dels temporals, cedeix gratuïtament les seues carreteres, sense cap classe de compensació, mentre que són les autonomies, algunes molt mal finançades, les que acaben carregant-se de competències impròpies. “Insistirem en la transferència d’aquesta competència que ara es gestiona paradoxalment des de Madrid i fons, ja que els problemes territorials que ens comporta aquesta competència són evidents”, abunda Mulet.

Plantejàvem partides molt raonables”, explica Mulet, per valor de 3,8 milions per a la regressió d’Alacant i per a la recuperació i protecció dels seus sistemes litorals; 4,4 per a les platges de València i Castelló i 3 milions per a cadascun dels nuclis de Bellreguard, Tavernes de la Valldigna, Nules i Torre de la Sal, a més de 20 milions per als municipis del sud de Castelló com Almassora. “D’aquesta manera la costa continuarà tenint ridícules partides que no acontenten les autoritats dels municipis afectats, ni tenen en compte les necessitats ambientals, d’accés, de generació econòmica, de preservació del seu llegat cultural i front litoral”, remarca.

Carles Mulet ha lamentat “el treball i les esperances perdudes de molta gent que ha realitzat propostes per a tractar de canviar uns comptes que no donen resposta a aquestes qüestions i el cinisme i doble cara de PP i PSOE que, coneixent els problemes que vivim, s’obliden d’això quan arriben a Madrid a l’hora de redactar els pressupostos”.

Articles relacionats