Aprofitant la commemoració del 25 d’Abril, Diada de les Llibertats Nacionals del País Valencià, Compromís per la Safor-Valldigna ha fet públics els noms dels guardonats als XVI Premi Abril d’Acció Cívica Valencianista atorgat a persones i/o col·lectius de la comarca que treballen des d’àmbits molt diversos (l’educació, la cultura, la sanitat, el medi ambient, les qüestions humanitàries…) que han destacat pel seu treball de defensa de la llengua i del territori.
Així, l’Executiva Comarcal, per unanimitat, ha decidit atorgar el Premi Abril d’Acció Cívica Valencianista 2016, en la categoria individual, a Miquel Melis Sànchez, “per la seua defensa de la llengua i cultura valencianes”, el premi col·lectiu a la comunitat educativa d’Almoines, i els premis Abril Jove al Festivern i al moviment Refugiats Gandia.
Nascut a L’Alqueria de la Comtessa el 4 de gener de 1961. Era el major de 4 germans. Estudia a l’escola del poble i a l’ institut d’Oliva. Juga al futbol al CD Conde. Ben jove, comença amb l’ofici de manyà i es converteix en un manyà dels bons. Des de menut , mostra interès per aprendre, siga el que siga. Es casà amb Empar Gregori al 1985 i van tindre 2 fills, Isabel i Miquel.
Encapça-la la candidatura de la Unitat del Poble Valencià (UPV) , de l’Alqueria de la Comtessa a les eEleccions locals de 1987 entrant a formar part de l’Equip de Govern i assumint la regidoria de Cultura i Educació. Segueix encapçalant la candidatura de la UPV, a les eleccions de 1992, i assumeix les regidories de Cultura i Educació i de Festes. El 14 de juliol dimiteix com a regidor amb càrrecs i continua com a regidor fins al 1995.
Pel que fa al premi de la categoria col·lectiva, la Comunitat Educativa d’Almoines pell Projecte Educatiu del CEIP El Castell que defineix com a trets d’identitat del centre el pluralisme multicultural i multilingüe, la democràcia participativa de tota la comunitat educativa, una escola oberta i arrelada a l’entorn físic i social: la normalització lingüística i social del valencià, fent del valencià, llengua d’aprenentatge i vehicular.
El projecte educatiu del centre està realitzat amb un compromís ferm d’acceptar-ho i desenrotllar-ho per part de tots els sectors implicats en l’escola. Representa la voluntat col·lectiva, manifestada al Consell Escolar i reconegut per part de tota la comunitat educativa prenent com referent el respecte a la pluralitat, l’atenció a la diversitat, l’arrelament a l’entorn, l’estima per la cultura i llengua pròpia, el pacifisme, l’ecologisme.
El curs 1978-1979 es va iniciar l’ensenyança en valencià. Escolapionera en este sentit. L’Escola Universitària del Professorat de EGB de València va invitar l’Escola d’Almoines a participar en l’homenatge a Manuel Sanchis Guarner, acte que es va celebrar a València, entre altre molts assoliments i reconeixements.
Finalment el VIII Premi Abril Jove ha estat atorgat al Festivern i al moviment RefugiatsBenvingutsGandia.
Refugiats Benvinguts Gandia és un moviment social que ha ficat el focus d´atenció als centenars de milers de persones que han abandonat les seues cases a Síria fugint de la guerra i de les circumstàncies terrorífiques que allí s’estan vivint. Han hagut de deixar aquesta vida enrere, el seu món, per tal de no morir al lloc que tan estimen, ha destacat el representant de Joves amb Compromís de la Safor-Valldigna, Carles Morant.
Comencen a l’octubre de 2015 i el passat 19 d’abril van aconseguir recollir més de 10.000 euros i 20.000 quils de material de tot tipus, des de roba o sabates de montanya fins a motxilles porta-bebès o material d’higiene “Per a l’ajuda a les persones en situació tan desfavorables, en terra de ningú, a qui Europa ha donat l’esquena, perquè com ells mateix diuen: el poble salva el poble”.
Per ajudar i fomentar la cooperació integrant a la resta de la ciutadania i fer-la partícip carregant el contenidor i fer una cadena de solidaritat. “També estem immensament satisfets de tota la xarxa de grups de gent, col·lectius i persones en general que s’ha creat amb aquest tema”*.
Pel que fa al Festivern, s’ha valorat des de la primera edició a Pedreguer l’any 2004, més de 10 anys en que han consolidat una opció de oci alternatiu per a les nits de Cap d’Any, amb una aposta ferma per la música feta per valencians i en valencià”.
Un festival que en aquests anys han anat creixent des de celebrar-se únicament la darrera nit de l´any fins quasi els 3 dies de durada actual.
S’ha valorat que és un festival que va més enllà de la música, apostant pel foment de la cultura amb xerrades o programant també campionats dins del mateix festival del nostre esport, la pilota, i la seua integració en els pobles i ciutats on s’ha realitzat, fomentant el civisme entre la gent que hi assisteix, per una millor convivència amb la gent del poble, a més de generar recursos i vida als pobles durant els dies en que s’hi realitza.