19.7 C
Gandia
Dilluns, 20 maig, 2024

“Compre en valencià. Jo, comerç local”

• L’Agència AVIVA Gandia de Promoció del Valencià, en col·laboració amb el departament de Comerç de l’Ajuntament, aprofiten la represa de la 3a edició de Fira Mercat Gandia, demà dijous, per a encetar una nova campanya per a promoure la llengua a la ciutat i el consum al comerç local.

• Es distribuiran 5.000 bosses de ràfia Fira Mercat Gandia (plaça Prado) i, després, se’n farà extensiu el repartiment entre els comerços de Gandia.

L’Agència AVIVA de Promoció del Valencià, en col·laboració amb el departament de Comerç de l’Ajuntament de Gandia, aprofiten la represa de Fira Mercat Gandia per a encetar una nova campanya per a promoure la llengua a la ciutat, a través del comerç local: “Compre en valencià. Jo, comerç local”.

“El nou projecte té un doble objectiu fonamental. El primer és promoure l’ús del valencià a l’hora d’anar a comprar, ja que és la llengua que ens identifica com a poble i el veiem reflectit en el lema “Compre en valencià”. El segon objectiu és que el veïnat de Gandia compre al comerç local, que és el que dona vida a la ciutat”, ha explicat el regidor responsable d’AVIVA Gandia, Nahuel González.

“Sovint comprem als grans magatzems i, a hores d’ara, fins i tot a través d’Internet, però… com serien els pobles i les ciutats sense el comerç local? Com serien els pobles sense les xarradetes i el caliu humà que transmeten expressions com “Reina, vols alguna cosa?”, “Què vols, perla?” o “Xe! Com va això?””, recorda el regidor de Polítiques Econòmiques i Comerç, Ferran Martínez.

A més a més, n’hi ha altres objectius secundaris, però no per això menys importants:
D’una banda, difondre com es diu i com s’escriu el lèxic més bàsic que empren els comerços i serveis, com ara perruqueria, carnisseria, òptica, rellotgeria, impremta, esport, electrodomèstics, assessoria, reparació de vehicles, llibreria, estètica, sabateria, roba, bar…, sense pretendre ser exhaustiu, però sí una mostra representativa de les paraules que apareixen en la retolació. Quan arribem a qualsevol poble o ciutat com Gandia, el primer que percebem és la llengua que parlen els veïns i les veïnes, però també la llengua que s’empra en les retolacions comercials.

“D’una altra, promoure la igualtat entre les persones. Sovint, al nostre subconscient encara tenim marcats uns determinats rols de dona i d’home. La dona és la que cuina i neteja, i l’home és el que arregla les coses de la casa. Aquests rols s’intercanvien amb naturalitat a través de les imatges de la bossa”.

I, finalment, treballar en col·laboració amb altres agències AVIVA municipals, un objectiu que sempre ha figurat en els projectes realitzats per l’Agència AVIVA Gandia. En aquesta campanya han participat vint-i-un ajuntaments, entre d’altres, Albalat dels Sorells, Alboraia, Alcoi, Algemesí, Almassora, Alzira, Carlet, Benissa, Gandia, Massamagrell, Moncada, Moncofa, Montserrat, Muro, Mutxamel, Onda, Quart de Poblet, Silla, Sueca, Xàtiva i Xixona.

Les 5.000 bosses de ràfia adquirides es distribuiran, en primer lloc, en la primera Fira Mercat i, després, se’n farà extensiu el repartiment entre els comerços de Gandia.

Articles relacionats