16.6 C
Gandia
Dimecres, 22 març, 2023

COM FUNCIONA EL PROGRAMA DE PREVENCIÓ DE CÀNCER COLORECTAL?

La població diana són homes i dones d’entre 50 i 69 anys, reben en el seu domicili un kit per a la presa de mostres. Una vegada tinga la mostra de femta, l’usuari ha de portar-la al seu centre de salut (cada centre té un horari concret de recollida). A continuació, s’analitza la mostra per a comprovar la presència de sang oculta en femta. En cas negatiu, se li comunicarà per carta i, amb això, finalitza el procés. Dos anys després rebrà de nou la invitació i el kit per a realitzar de nou el garbellat.

En el cas que la mostra siga positiva (el percentatge actual en el Departament és d’un 5,77%), és a dir, que s’haja detectat sang oculta en femta, se’l citarà des del seu centre de salut i se li derivarà a l’hospital per a realitzar-li una colonoscòpia. En cas que la colonoscòpia siga negativa, se li comunicarà des d’Atenció Primària i el procediment haurà finalitzat i no haurà de repetir-lo fins passats 10 anys.

Si en la colonoscòpia es detecten adenomes (benignes), se li realitzarà un seguiment i el tractament corresponent. En el cas que siga càncer colorectal, també se li indicarà el tractament a seguir des de la unitat d’Aparell Digestiu de l’Hospital.

La taxa actual de persones amb càncer colorectal detectat després de la realització de la colonoscòpia en el Departament de Salut de Gandia és d’un 0,2 %.

En el departament de salut de Gandia, el percentatge de persones participants en el programa a les quals se’ls detecta un adenoma és de poc més d’un 23%, dels quals quasi un 13% és de baix risc, i quasi un 11%, de mig-alt risc.

En el cas de complir amb els requisits per a entrar en el programa i no haver rebut la carta, comprove les seues dades personals (canvi de domicili o de comunitat autònoma). Recorde que si s’ha realitzat una colonoscòpia, no se li tornarà a incloure en el garbellat fins passats 10 anys, així com si està en seguiment per tindre pòlips adenomatosos. També estan excloses del programa les persones amb síndromes hereditàries (poliposis adenomatosa familiar, càncer colorectal hereditari no polipósico o síndrome de Lynch) i les persones amb patologia (malaltia inflamatòria intestinal o pòlips adenomatosos).

Articles relacionats