El grup Les Xiques del Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor (CLGS) ha organitzat un sopar i festa per al pròxim divendres 29 d’abril per tal de commemorar el Dia de la Visibilitat Lèsbica, que es celebra el 26 d’abril a tota Espanya, un jornada en la qual es recorda la importància de que les dones lesbianes se visibilitzen en l’espai públic com a eina per a aconseguir tant la igualtat jurídica com la real, “una apel·lació que segueix sent necessària, davant l’escassetat de dones lesbianes que siguen referents visibles en el nostre país”, apunten des de CLGS.
El coordinador general de CLGS, Javier Argento, ha afirmat que “el Dia de la Visibilitat Lèsbica segueix sent més necessari que mai perquè queda molt camí pendent i les dones lesbianes han de fer un sobresforç perquè se les veja i se les tinga en consideració, lliures de prejudicis i estereotips”. En paraules d’Argento, “ser visibles suposa poder exigir a les institucions un compromís públic i ferm de suport a la visibilitat lèsbica, adoptant les mesures necessàries que les deixen desenvolupar-se plenament en l’entorn familiar, laboral, sanitari, educatiu i social, d’una manera real”. Per això, des de CLGS demanen al govern de Gandia que “fique en marxa de manera urgent un pla municipal transversal de polítiques LGTB, que també es puga aplicar després en un àmbit comarcal”.
En l’àmbit estatal, des de CLGS s’han adherit a la campanya Yo soy visible, ¿tú por qué no?, impulsada per la FELGTB (Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals) des de la que es reclama:
• Una legislació que protegisca a les dones lesbianes i que penalitze a qui les discrimina. És de vital importància aprovar sense més demora una Llei d’Igualtat LGTB.
• Fi a la discriminació en l’accés als tractaments de reproducció assistida a través de la sanitat pública. És un dret emparat per la llei i no pot ser soscavat pel fet de no tenir parella masculina.
• Protocols i formació específica i adequada del personal sanitari. Ha d’existir un major compromís en el foment i la protecció de la salut sexual de les dones que tenen sexe amb dones.
• Formació del personal docent sobre diversitat sexual, de gènere i familiar; així com protocols d’actuació per a la detecció de casos d’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere.
• Integració plena d’una perspectiva de lluita contra la lesbofòbia en les accions de les organitzacions sindicals.
• Formació i sensibilització del personal de les institucions geriàtriques sobre la realitat i necessitats de les dones lesbianes .
• Promoció de mesures i defensa des de les institucions de l’Estat per a acabar amb la LGTBfobia institucional que existeix en més de 70 països del món, on ser lesbiana es condemna amb la persecució o fins i tot amb la mort.
Moció rebutjada a Alberic
D’altra banda, el passat 7 d’abril, el grup municipal de Compromís a l’ajuntament d’Alberic va presentar una moció per reconèixer els drets de les dones lesbianes i la necessitat urgent d’acabar amb la desigualtat que sofreixen a causa de la seua condició sexual. La moció va rebre 7 vots favorables dels regidors del Partit Popular, Esquerra Unida i Compromís. La sorpresa va vindre quan fou rebutjada per Ciudadanos i PSOE, que formen majoria a l’ajuntament. Entre les raons que es presentaren com a excusa hi ha expressions “velles i caduques” com “la igualtat ja està aconseguida” o “és excessiu celebrar un Dia de la Visibilitat Lèsbica”.
Des de CLGS demanen a Ciro Palmer, regidor de C’s a Gandia, i a l’alcaldessa, Diana Morant, que denuncien les actituds homòfobes dels seus companys ja que atempten contra els propis principis polítics, morals i ètics de Ciudadanos i, sobretot, del PSOE. De fet, les declaracions i el vot en contra de les dues regidores socialistes atempten contra el propi programa del PSPV. És per això que demanen a Diana Morant que fique en coneixement de la Generalitat aquests fets i que s’actue de manera contundent condemnant aquestes actituds mitjançant les mesures que consideren oportunes.