21.8 C
Gandia
Dijous, 28 setembre, 2023

CGT recull signatures a la Safor per a una Iniciativa Legislativa Popular per reforçar la sanitat pública 

– La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) està impulsada per la Coordinadora Antiprivatització (CAS) que aglutina diferents moviments socials que volen garantir un sistema sanitari 100% públic, per tothom i de qualitat

– El sindicat llibertari dona suport a la convocatòria d’una concentració per la sanitat pública de la CAS del dissabte 26 de març a València a les 12 h

La Confederació General de Treballadors recull signatures a la Safor per a una Iniciativa Legislativa Popular de “Recuperació del Sistema Públic de Salut” que pretén derogar les lleis que donen cobertura legal a les privatitzacions de la sanitat. La proposta ja ha rebut el suport d’un gran nombre d’organitzacions socials i sindicals ha estat impulsada per la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat (CAS) d’àmbit estatal.

Aquesta proposta de llei conté cinc punts bàsics per a recuperar una Sanitat 100% pública, universal i de qualitat:

– Atenció sanitària per a totes les persones que es troben en l’Estat espanyol, sense restriccions, independentment de la seua situació
administrativa.

– Derogació lleis privatitzadores (Llei 15/97 i articles 67 i 90 de la Llei General de Salut) i recuperació dels centres privatitzats

– Creació d’un sistema públic de farmàcia i productes sanitaris que garantisca la fabricació dels medicaments essencials, vacunes, i productes sanitaris estratègics.

– Recuperació i reforç urgent de l’atenció primària, per a la qual seria necessari destinar el 25% de la despesa sanitària, perquè siga capaç d’assumir les seues funcions, descarregant d’aquesta manera l’atenció especialitzada i reduint la despesa sanitària total.

– Atenció sanitària dels centres de majors en mans del sector públic, mitjançant la participació de professionals d’atenció primària i
especialitzada necessaris, la qual cosa només serà possible amb un increment substancial de les plantilles.

Una ILP necessita 500.000 signatures per arribar al Congrés dels diputats i CAS té fins al mes de juny d’aquest any per a poder recollir-les. Es pot signar a favor d’aquesta iniciativa o disposar de fulls per a recollir signatures passant per la seu de CGT de la Safor a Pintor Sorolla, 39 de Gandia els dilluns, dimecres o divendres de 10 h a 13 h.

Alhora s’ha convocat a totes les capitals de província de l’Estat concentracions per al 26 de març sota el nom de “Recupera la teua sanitat”. Des de CGT de la Safor han assenyalat que “donem suport a la convocatòria de València que té lloc el dissabte que ve a la plaça de l’Ajuntament de València a les 12 h”.

CGT denuncia la privatització de sanitat que es produeix també a la Safor i que implica no donar un bon servei o externalitzar determinats serveis. Des de CGT i CAS es denuncia que la crisi sanitària provocada per la pandèmia ha servit d’excusa per a negar el dret a la salut a una part important de la població durant molts mesos i per promoure la privatització el sistema sanitari públic.

Denuncien que, a més, durant aquesta crisi s’ha desaprofitat l’oportunitat de revertir les retallades que en el passat havia patit la sanitat pública i per resoldre els problemes estructurals que aquesta pateix.

També assenyalen que “les llistes d’espera cada vegada són majors mentre es tanquen llits d’hospitals i tampoc s’han millorat les condicions dels professionals sanitaris que pateixen de sobrecàrrega laboral. Això està generant el context perquè les assegurances privades intenten ampliar mercat. Donar un mal servei des de la pública és una forma de potenciar que la població que s’ho puga permetre es faça una assegurança privada de salut i tendir cap al model nord-americà on la sanitat pública només atén a persones en gairebé situació de pobresa. Les assegurances privades han tingut en 2020 i 2021 els anys de major creixement (més d’un 10% en els últims dos anys) i ja apleguen a més del 20% de la població”.

Articles relacionats