28.8 C
Gandia
Dissabte, 30 setembre, 2023

Càritas Gandia impulsa programes d’ocupabilitat i de persones sense llar

• Encara que la MEMÒRIA de 2022 llança dades alarmants com l’atenció a 3.116 persones (un 4,1% de la població total de Gandia), el treball de Càritas interparroquial de Gandia se centra en l’atenció integral.

• L’objectiu és que els usuaris aconseguisquen la inserció sociolaboral plena mitjançant itineraris personalitzats.

• Les dades de la memòria es publiquen en la Setmana de la Caritat, que enguany porta per lema “TU TENS MOLT A VEURE. SOM OPORTUNITAT. SOM ESPERANÇA”, amb el propòsit obrir la nostra ment i reenfocar la mirada, per a veure aqueixa altra realitat del món de la qual formem part: la de moltes persones que no poden accedir als mateixos drets.

Un total de 3116 persones han sigut ateses en Càritas interparroquial de Gandia, segons la MEMÒRIA de 2022. Es tracta d’un 36,5% més que en 2021 i aquesta xifra representa al 4,1% de la població total de Gandia.

Segons l’últim informe FOESSA, les situacions d’exclusió social han crescut de forma especialment intensa en les zones urbanes, amb el que podria parlar-se d’una exclusió social cada vegada més urbana i menys rural. Cal advertir que bona part del considerable augment de l’exclusió social és atribuïble a l’increment de les situacions més severes. Això ha ocorregut en tots els grups de població, però de nou ha tendit a ser més elevat en els joves, especialment el grup de 25 a 29 anys. L’impacte de la crisi ha reforçat la feminització de l’exclusió social entre la població jove: les dones joves pateixen majors taxes d’exclusió i han experimentat un major increment d’aquestes.

En Càritas Gandia, especialment des de la tardor de 2022, s’ha constatat una situació social preocupant, que es manifesta en un augment molt significatiu de les peticions d’ajudes de tota mena i s’han agreujat els problemes estructurals que ja existien i que han derivat en:

• Augment de la immigració que arriba a Gandia, especialment procedent de Colòmbia per motius d’inseguretat, conflictes bèl·lics, tràfic de dones, precarietat econòmica, etc. En molts casos acudeixen a Càritas al cap de pocs dies d’arribar a Gandia.

• Continuïtat de necessitats en refugiats d’Ucraïna i nous refugiats que continuen arribant.

• Inflació. En 2022 els increments de preus van ser: aliments: 15,2%, electricitat: 88%, lloguer a Gandia: 26,4%.

• L’augment de preus ha provocat un augment del nombre de famílies i persones necessitades.

• Han tornat a sol·licitar l’ajuda de Càritas famílies en la corda fluixa que ja havien estat amb nosaltres fa anys i que ja es valien per si mateixes.

• L’increment de peticions d’ajuda es presenta en totes les activitats de Càritas: acolliments, caixes d’aliments frescos, ajudes en espècie, etc.

• Persones que han perdut el seu habitatge com que no poden pagar la hipoteca o el lloguer.

• Augmenta la població en situació d’exclusió severa, que es queden fora del Sistema.

• Un 11,2% de la població atesa es troba en greus dificultats per a accedir a un habitatge digne, adequada i accessible, desencadenant en exclusió residencial.

Des de Càritas Gandia, tal com explica Maite Boscá, secretària de l’entitat, s’han ampliat els recursos per a atendre la major demanda possible, tenint en compte la limitació d’aquests, sempre dependents de subvencions de l’administració pública i donacions privades per part de socis i empreses.

Dins de l’Àrea d’Intervenció Comunitària, Càritas Gandia ha destinat 49.405 € en targetes d’alimentació, un 58,8% més que en 2021. A més, dins d’aquesta àrea, s’ha atés 2.099 persones, 178 d’elles ucraïnesos que fugien de la guerra amb Rússia. En concret, l’ajuda econòmica a aquesta població ha ascendit a 20.267 €. Hui dia continuen rebent ajuda de Càritas Gandia per a cobrir les seues necessitats més bàsiques (alimentació, habitatge, medicaments…), així com classes de castellà.

En aquesta àrea s’ha atés amb programes de promoció a 210 dones i reforç escolar a 90 xiquets. A més, 75 majors han sigut acompanyats a través del programa “En *bona companyia” dirigit a pal·liar la soledat no desitjada.

En l’Àrea d’Ocupació Inclusiva s’ha atés en 2022 a 489 persones (326 dones i 163 homes), dels quals 122 han aconseguit ocupació (24,9%). El 40% han posat en marxa un itinerari de formació per a obtindre la inserció laboral i la resta estan en procés d’aconseguir les metes planificades a través d’accions d’orientació laboral.

L’interval d’edat més representatiu ha sigut el de 26 a 53 anys (70%) seguit del rang d’edat de majors de 53 anys que representa el 25%.
Les persones en risc d’exclusió social que accedeixen al programa d’ocupació formen part de famílies en les quals a vegades tots dos membres de la unitat familiar es troben en situació de desocupació o són famílies monoparentals encapçalades únicament per dones.

Durant 2022 hem augmentat l’oferta formativa quant a la quantitat i diversitat dels cursos i tallers interns, vinculats als itineraris sociolaborals integrats. Com a novetat podem destacar la nova aula informàtica dotada de 15 equips informàtics, que ha permés la realització de diferents cursos de competències digitals de manera eficaç.

Quant a l’Àrea d’Inclusió Social de Persones Sense Llar, destaquem l’ampliació dels serveis del Centre de Dia, on no sols es realitza una acció assistencial sinó que es duen a terme activitats d’oci i temps lliure amb l’objectiu d’aconseguir la integració social de les persones sense llar. En aquest sentit, s’ha creat un equip de futbol amb persones que acudeixen al Centre de Dia i residents del Centre d’Atenció Integral. També es fan visites a espais culturals, en definitiva, el Centre de Dia és un “espai de trobada” per a les persones sense llar.

Articles relacionats