13.9 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

Càritas Gandia ha prestat serveis fins a 432 persones sense llar l’any 2020

• A causa de la covid-19, els espais s’han reconvertit per a generar noves oportunitats d’atenció mantenint un servei de qualitat i amb garanties de seguretat i protecció enfront del coronavirus.

• Des del CAI s’ha mantingut l’oferta residencial i s’ha oferit tot el ventall de serveis per a persones vulnerables o en situació de risc i exclusió des d’un nou Centre de Dia situat al carrer Gutiérrez Mas a Gandia.

El Programa de Persones Sense Llar de Càritas interparroquial de Gandia durant l’any 2020 ha hagut d’adaptar-se a la situació d’excepcionalitat sanitària provocada per la COVID-19.

En aquest sentit, tal com ha explicat el director de Càritas Gandia, Francisco Carrió, “per al Centre d’Atenció Integral – Sant Francesc de Borja (CAI) ha suposat tot un desafiament.

IMG 9139 Els espais s’han reconvertit per a generar noves oportunitats d’atenció mantenint un servei de qualitat i amb garanties de seguretat i protecció enfront del coronavirus”.

Des del CAI s’ha mantingut l’oferta residencial (amb el total de 14 llits) i dos habitatges d’autonomia amb 6 places (3 per a homes i 3 per a dones) i hem oferit tot el ventall de serveis per a persones vulnerables o en situació de risc i exclusió des d’un nou Centre de Dia situat al carrer Gutiérrez Mas a Gandia.

Durant el confinament, el servei de menjador s’organitzava des del CAI i es traslladava en bosses individuals en la furgoneta de Càritas pels diferents parcs i infrahabitatges de la ciutat. A partir de l’1 de juny des del Centre de Gutiérrez Mas se centralitzen els serveis: dutxes, bugaderia i rober. A poc a poc se sumen altres serveis com a perruqueria, atenció psicològica i orientació laboral. També es comencen a repartir en aquest centre els lots de menjar.

Txema Puente, coordinador de l’àrea de Persones sense Llar explica que dins del programa Persones sense Llar, durant 2020, s’ha atés 432 persones a través de les 4 àrees de treball: l’equip de carrer, el Centre de Dia, la residència temporal -CAI-, i habitatges d’autonomia.

Del total de persones ateses, una mitjana de 50 viuen al carrer o en infrahabitatges; 350 han fet ús del Centre de Dia i 32 han residit temporalment en el CAI.

L’equip de carrer encarregat d’atendre les 50 persones que viuen al carrer o en infrahabitatges ha oferit atenció d’aliments, roba i medicaments. D’aquestes 50 persones, un 15% són dones i un 46% espanyols. A més, cap d’ells rep cap prestació econòmica. L’11% té entre 25 i 35 anys; el 38% entre 35 i 45 anys; el 42% entre 45 i 65 anys i el 3,8% té més de 65 anys. Els motius que els porta a viure al carrer són: malalties mentals, problemes familiars i addiccions

En el Centre de Dia, situat al carrer Gutiérrez Mas, des del passat 1 de juny, un total de 350 persones han fet ús dels serveis d’aquest centre.

De gener a març (abans de la pandèmia)- Els serveis oferits en el Centre d’Atenció Integral han sigut: 893 desdejunis; 1.514 menjars; 1.135 berenars; 781 dutxes; 192 bugaderies; 102 rober i 249 consignes.

De març a desembre (durant la pandèmia), es van entregar 9.151 lots d’alimentació; s’ha fet ús del rober en 203 ocasions; 738 dutxes; 507 serveis de bugaderia i 42 de perruqueria.

Quant al Centre d’Atenció Integral-CAI, un total de 32 persones han residit de manera temporal en aquest centre (25 homes i 7 dones), on han estat acompanyades en un itinerari individual d’inserció. Durant el confinament no podia entrar ningú nou així que el nombre de residents disminueix respecte a anys anteriors.

L’estada mitjana en el centre ha sigut de 260 dies en el cas dels homes i 187 en el cas de les dones. Gràcies a l’itinerari d’inserció, 2 persones sense llar han aconseguit ocupació; 12 d’elles han completat la intervenció; 2 s’han derivat a habitatges d’autonomia i 3 van abandonar el centre de manera voluntària.

Carrió ha conclòs afirmant: “el projecte d’intervenció de Càritas Gandia continua basant el seu objectiu a promoure la inserció de les persones més desfavorides oferint una intervenció integral que parteix de l’acolliment i finalitza en un procés d’inserció sociolaboral, que permeta el desenvolupament de la seua autonomia, l’adquisició d’hàbits i el desenvolupament o millora de competències bàsiques que els permeten desenvolupar-se de manera més saludable”.

Articles relacionats