Xeraco impulsa la campanya ‘Alerta Tortuga’ de l’ONG Xaloc

• En cas de trobar una tortuga marina a la platja telefonar al 112, telèfon d’emergència.

• Arranca la campanya Alerta Tortuga! Conscienciant sobre la presència de tortugues marines en les nostres costes

• En aquesta campanya col·labora activament l’Ajuntament de Xeraco

L’ONG Xaloc, juntament amb la Unitat de Zoologia Marina de la Universitat de València, comença la campanya de comunicació «Alerta Tortuga!», amb l’objectiu d’informar sobre la presència de tortugues marines i la possibilitat de nidificació a les nostres platges.

Les costes de la Comunitat Valenciana han sigut triades per la tortuga babaua en 15 ocasions els últims deu anys per a pondre els seus ous, l’ONG Xaloc ha sigut l’encarregada de custodiar els nius fins a la seua eclosió. L’any passat va ser l’última vegada que va ocórrer, un pescador a la platja del Saler va trobar un rastre de tortuga pel que va telefonar al 112 per a informar de la situació; el que va fer possible el trasllat i protecció del niu en una platja segura.

En aquesta campanya, en la qual també participen la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, rep el suport des de 2020 del projecte LIFE MEDTURTLES sobre conservació de tortugues marines al Mediterrani, projecte en el qual participa l’equip de la Universitat com a soci.

La campanya pretén conscienciar sobre la presència de tortugues marines en el nostre litoral i avisar a les persones usuàries de les platges: turistes, vianants, quiosquets, etc. de la possibilitat d’observar una tortuga ponent, o d’un rastre deixat per la tortuga en l’arena, i de com actuar davant aquestes troballes.

En aquesta ocasió, participa en la campanya l’ajuntament de Xeraco amb la distribució dels cartells que alerten sobre el protocol en les localitzacions més importants de la localitat. A més es durà a terme la “nit de la tortuga” en la qual voluntaris de l’associació Xaloc eixiran a la platja de Xeraco a la recerca de rastres de tortuga marina.

Les femelles de tortuga babaua ixen a la nit a pondre els ous i l’endemà al matí les màquines de neteja, a més de recollir residus, donen la volta a la primera capa d’arena, podent deteriorar el niu i esborrant el rastre deixat per la tortuga. Així doncs, la detecció precoç d’aquests esdeveniments és fonamental per a la localització dels nius i la protecció dels ous. És essencial per a la recuperació de l’espècie en el nostre ecosistema que puguem custodiar aquests ous i assegurar el seu naixement.

Per a això necessitem una important col·laboració ciutadana. Alerta Tortuga informa sobre com és el protocol d’actuació en cas de trobar-se una tortuga marina a la platja o el rastre que deixa en l’arena en eixir de la mar. Una simple anomenada al 112 activa el protocol d’actuació, és llavors quan els experts de la Comunitat Valenciana acudiran al lloc des d’on s’ha alertat la presència de tortuga marina per a dur a terme els estudis i tasques necessàries de protecció, tant de la tortuga com dels ous.

A més, des de Xaloc proposem una sèrie de recomanacions en cas de trobar-se amb una tortuga marina entre les quals estan, no tocar a la tortuga o no traure fotos amb flaix.

Et Pot Interessar