• Tres setmanes després de l’acolliment de les primeres famílies per part de Càritas Gandia, l’entitat ha atés un total de 84 ucraïnesos. Així, ha mitjançat en els acolliments parroquials d’11 famílies i ha realitzat un acolliment temporal a altres 6 famílies en habitatges gestionats directament per Càritas Gandia.
• Càritas Gandia també ha entregat 10 Targetes Solidàries per a cobrir necessitats bàsiques i que les famílies puguen tindre accés a aliments frescos. També s’estan realitzant gestions per a impartir classes de castellà.
• Encara que l’atenció s’està realitzant d’igual forma per a totes les persones que arriben a Càritas Gandia, la situació d’emergència ha obert una via directa d’acompanyament a refugiats per la guerra d’Ucraïna.
L’Església a la Safor, a través de Càritas Gandia, atén, des de principis de març, a un total de 84 persones refugiades per la guerra d’Ucraïna. Sis famílies han rebut acolliment directe, amb caràcter temporal, a través d’habitatges gestionats per Càritas Gandia: en Simat, Bellreguard, Gandia i Grau de Gandia. A més, les 19 persones pertanyents a aquests 6 nuclis familiars estan rebent una atenció integral, és a dir, cobrint les seues necessitats bàsiques, realitzant acompanyament, tramitació de documentació, atenció psicològica i mediació amb intèrprets.
Amb ells s’estan realitzant altres accions com l’organització de classes de castellà, canalitzant i derivant a altres recursos existents i gestionant el voluntariat.
Del total de 84 persones ateses, 11 nuclis familiars estan vivint en cases de familiars i coneguts. En aquests casos, Càritas Gandia fa costat a les famílies a cobrir les seues necessitats més bàsiques amb aliments frescos i productes d’higiene. Aquesta atenció es realitza a través de les diferents parròquies. Deu d’aquestes famílies han rebut una “Targeta solidària” emesa per Càritas Gandia el que els permet adquirir béns de primera necessitat en supermercats.
Maite Boscá, secretària general de Càritas Gandia, explica: “als refugiats que arriben a Gandia que no tenen familiars residents a la ciutat el que estem fent, de manera temporal, és acollir-les mentre l’administració posa en marxa el sistema d’acolliment. En el cas d’ucraïnesos que tenen contactes a Gandia, els fem l’acompanyament i seguiment tant en la gestió de tràmits administratius com en l’àmbit de necessitats que puguen tindre”.
“En aquest moment, les demandes que estem rebent per part dels ucraïnesos residents a Gandia són aliments frescos, roba i calçat d’entretemps i estiu i classes d’espanyol”.
Càritas Gandia està treballant de manera coordinada amb Càritas Diocesana de València, la Generalitat Valenciana, Serveis Socials de l’Ajuntament de Gandia i les associacions “Junts per la vida” i amb l’Associació d’Ucraïnesos de la Safor. Precisament amb aquesta última s’està coordinant la gestió de les ajudes de roba, alimentació i classes de castellà.