19.6 C
Gandia
Dissabte, 3 juny, 2023

Bellreguard homenatja les dones combatents i de la rereguarda amb les II Jornades de Memòria Democràtica

  

• La programació arranca aquest proper cap de setmana amb la projecció del documental ‘Sacar a la luz. La memòria de las rapadas’ i amb l’espectacle de teatre de carrer ‘Maletes de terra’

• El dilluns 28, una xarrada repassarà la figura de l’activista antifranquista Didín Puig

Les Jornades de Memòria Democràtica que organitza l’Ajuntament de Bellreguard arriben a la segona edició, que se celebra a partir d’aquest proper cap de setmana. El Consistori dona així continuïtat als actes que ja es van organitzar l’any passat i que van servir per a commemorar el 90 aniversari de la proclamació de la República, recordar a Fernando Seguí en els 80 anys del seu assassinat al camp de concentració nazi de Gusen (Àustria), a l’alcalde Miquel Escrivà en el 85 aniversari del seu assassinat, així com per a retre homenatge a tots els bellreguardins assassinats a Paterna amb la inauguració d’una escultura al cementeri municipal.

Enguany, les jornades es desenvolupen al voltant del 28 de març, jornada dedicada per la llei de Memòria Democràtica valenciana com a Dia de record i homenatge a les víctimes de la guerra civil i la dictadura.

Aquesta segona edició de les Jornades de Memòria Democràtica es dedica a les dones. “A les combatents en primera línia i a les de la rereguarda, les dones de les fàbriques, les dones del camp, les iaies de llàgrimes eixutes, les mares que alimentaren les famílies mentre els homes eren aniquilats al front i als paretons, les filles que esperaren la tornada dels pares, les represaliades, les rapades, les empresonades, les humiliades, les desterrades…”, segons el regidor de Memòria Democràtica, Àlex Ruiz.

Programació

La programació, que es pot descarregar íntegra al web de l’Ajuntament (clic ací) arranca aquest divendres 25 de març amb la projecció de ‘Sacar a la luz. La memoria de las rapadas’, un documental obra de Gema i Mónica del Rey, a la Casa de Cultura des de les 20 hores.

L’endemà, la companyia vila-realenca Visitants representarà ‘Maletes de terra’ al carrer de Mariana Pineda (20 h). Es tracta d’un espectacle que va ser Premi de les Arts Escèniques Valencianes 2020 com a millor espectacle d’arts de carrer, i aborda el paper de les dones en el període històric que va des de la II República fins a la postguerra.

El dilluns 28, en una activitat adreçada a alumnat de l’IES Joan Fuster però oberta també al públic (9.30 h, Casa de Cultura), Edicions 96 oferirà una xarrada al voltant de la figura de l’activista antifranquista, periodista i escriptora Didín Puig Grau.

‘La presó de les dones. La repressió franquista’ és el títol d’un altre documental, que es projectarà l’1 d’abril, amb col·loqui amb els seus autors, Matilde Alcaraz i Santi Hernández.

El 2 d’abril serà el torn de Maria Conca i Josep Guia, que oferiran la conferència ‘La comandant Encarnación Hernández Luna, per la república i la classe obrera’.

Articles relacionats