AVA-ASAJA preveu un descens del 27% en la producció de cítrics

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) estima que la producció de cítrics de la pròxima campanya a les zones productores valencianes experimentarà un “sever” descens del 26,8% respecte a l’exercici precedent, pel que fa una crida als agricultors perquè actuen amb cautela en la venda de la fruita i que negocien preus raonables.
Els serveis tècnics d’aquesta organització agrària han elaborat un informe que apunten al fet que la futura collita de la campanya 2017/18 registrarà un disminució “molt marcada” tant en el capítol corresponent a mandarines, amb una caiguda del 29,8 per cent com en l’apartat relatiu a taronges, amb una reducció del28 per cent.
Per varietats destaquen de manera “molt significativa” les baixades del 40,5% i del 38,7% previstes per a satsumes i clementines primerenques respectivament, així com el descens del 28,8% que podria aconseguir la taronja navel.
Les causes d’eixa reducció del rendiment productiu de la citricultura valenciana de cara a la pròxima temporada cal buscar-les, d’una banda, en l’alternança natural que, en termes de collita, caracteritza a les campanyes citrícolas, és a dir, a un exercici de producció elevada, com va ser el cas de l’anterior, sol succeir-li un altre menys fecund.
El segon dels motius que han originat aquesta conjuntura té a veure amb determinats fenòmens climàtics i la seua incidència negativa sobre l’evolució fisiològica de l’arbrat. Durant el mes de desembre es van acumular una sèrie de dies de copioses pluges que van afectar a les arrels i van afeblir a tarongers i mandarins que sobretot en les zones més planes i amb l’arribada de la primavera presentaven un aspecte groguenc i alacaigut.
Eixos símptomes es van materialitzar poc després en una floració molt irregular que es va complicar encara més durant la fase del quallat dels fruits a causa de la calor anormalment alta que va imperar durant el mes de maig.
“La veritat és que entre unes coses i unes altres -reflexiona el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- ens trobem amb una producció citrícola molt curta i per açò ens veiem en l’obligació de fer crides als agricultors perquè actuen amb cautela i calma a l’hora de vendre la fruita. Amb una disminució tan notable de la collita, els preus que es negocien han de ser, com a poc, forçosament raonables”.
No obstant açò, el màxim responsable d’aquesta organització agrària recorda que “encara que les cotitzacions siguen superiors a les del passat any, no per açò va a veure’s compensat de cap manera el descens general d’ingressos que patiran els productors valencians en el seu conjunt a causa d’aquesta disminució tan acusada de la collita”.
Davant les perspectives que s’obrin, Aguado reclama a “tots els agents que intervenen en el procés comercial, des dels agricultors, passant pels comerços i sense oblidar, per descomptat a la gran distribució, que treballen amb la màxima serietat, professionalitat i rigor a fi de gestionar de la manera més beneficiosa per a tots l’escassa producció amb la qual anem a comptar”.

Et Pot Interessar