Un total de 277 persones sense llar han estat ateses des de gener a octubre d’enguany en el Centre d’Atenció Integral (CAI) de Gandia, que gestiona Caritas. Del total, 236 són homes i 41 dones. De la xifra total de 277 persones cal destacar que han acudit per primera vegada al CAI enguany 124 homes i 24 dones.
En aquest període de temps, en el centre s’han oferit 10.516 serveis a les persones sense llar, els més nombrosos, 3.391, serveis destinats a menjars; 2.710 berenars, 2.007 desdejunis, 1.711 dutxes, 373 serveis de llavadora i 324 de roba.
Durant tot 2017, van ser atesos en el CAI 341 persones, de les quals 314 eren homes i 27 dones. En aquest període de temps es van oferir 14.723 serveis entre desdejunis, menjar, berenar, roba, dutxa i llavadora.
Del total de persones beneficiàries del CAI en 2018, 231 són comunitaris, 27 tenen permís de residència i treball, 12 estan en situació irregular, 3 tenen permís de residència i 4 són refugiats.
La major part de persones sense llar que han acudit al CAI són espanyoles (118), 78 provenen de països de la Unió Europea, 18 de Bulgària, 18 de Romania, 13 del Marroc, 11 d’Algèria, 11 de països no comunitaris, 3 de Colòmbia, 3 d’altres països llatinoamericans, 2 de Senegal i 2 d’altres països d’Àfrica.
Pel que fa a les edats, 76 de les persones beneficiàries tenen entre 46 a 54 anys, 65 entre 36 i 45 anys, 59 més de 54 anys, 52 entre 25 i 35 anys i 18 entre 18 i 24 anys.
Enguany, des de Caritas presten especial atenció a la realitat de la situació de sense llar en les dones. En aquest sentit, destaquem que en el que portem d’any han sigut ateses en el CAI 41 dones enfront de les 27 de l’any passat. Açò significa un 34% més en el que portem d’any en comparació de tot l’any passat.
I el percentatge encara és major si comparem les xifres respecte a 2016. Fa dos anys, el CAI va acollir a 324 persones, d’elles, 307 homes i 17 dones. Així doncs, respecte a 2016, el nombre de dones ateses en el CAI ha augmentat un 41,4%.
Precisament davant l’increment de dones en el CAI, des de Caritas Gandia s’ha destinat una habitació amb dues places i un bany privat, únicament per a dones.
Pel que fa al servei d’Emergència del CAI, en el que portem d’any, un total de 12 persones n’han fet ús. 10 d’aquestes persones han pernoctat en el Centre d’Atenció Integral mentre que altres 2 persones han sigut derivades a la Pensió Alberto.
Aquestes xifres se sumen als 14 residents permanents del CAI.
Es tracta del segon Pla d’Emergències que realitza Caritas Gandia. En el primer pla, en 2017, es va acollir a 5 persones d’emergència: 2 van ser derivades a la Pensió Alberto i 3 allotjades en CAI.
Pel que fa a l’Equip de Carrer del Centre d’Atenció Integral, actualment atén a unes 15 persones que viuen en els carrers de Gandia, 6 d’elles, són dones.
Campanya
Igual que en anys anteriors, Caritas realitza una sèrie d’actes dins de la Campanya de Persones sense Llar i enguany 2018 volen transmetre un potent missatge que reflectisca que acabar amb la gent sense llar és “possible, imprescindible i urgent, un clam de justícia, dignitat i drets”. Per açò, Caritas Espanyola realitzarà un flashmob en totes les ciutats espanyoles amb presència de l’entitat el mateix dia i a la mateixa hora, dijous 22 de novembre a les 12 hores en el qual es plasmarà a manera de grafit, pintada o art urbà diferents frases en relació als continguts de la campanya, centrats en la possibilitat d’acabar amb la manca de llar, en la urgència que s’engeguen mesures concretes, en el “ja n’hi ha prou!” que incorpora el lema. En la campanya utilitzaran els hashtag#NadieSinHogar i #SonDerechosNoRegalos. A Gandia, el flashmob serà també el dijous 22 a les 12 hores enfront de l’Ajuntament de Gandia.
A més d’aquest acte, este dimarts s’ha realitzat una penjada de 60 bufandes en diferents fanals i escultures de Gandia, un acte amb el qual volen cridar l’atenció sobre les persones que viuen en el carrer..
Dones sense llar
Enguany a més, des de Caritas, presten especial atenció a la realitat del les dones sense llar, sovint invisibilizada i desconeguda. En molts casos pateixen situacions de major vulnerabilitat que els homes en situació de sense llar a causa de la falta d’adequació dels serveis a la seua realitat, a la seua exposició a majors agressions (incloses les sexuals), etc. Precisament per açò, amb l’objectiu de visibilizar la seua situació i posar en la primera pàgina de l’agenda social i política aquesta realitat, enguany es celebra el dia de les Persones en Situació de Sense Llar el 25 de novembre, el mateix dia que se celebra el Dia Mundial de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.
Així, el dimecres 21 organitzen una conferència sobre la invisibilitat de les dones sense llar a càrrec de Clara Naya, tècnica d’acompanyament de la Associació Lola no estàs sola, de Barcelona, i amb el testimoniatge de Yolanda, una dona que ha viscut en el carrer. Serà en la Casa de Cultura de Gandia a les 19.30 hores.
A més d’aquests actes, com ja és habitual, en la Setmana de Persones en situació de Sense Llar, s’ha organitzat una Jornada de Portes Obertes en el CAI el divendres 23 de novembre. El centre estarà obert a tot aquell que vulga visitar-lo encara que ja s’han organitzat visites de centres escolars.
També el grafiter Eloi Ángel pintarà un grafit en la façana del CAI el divendres a les 12 hores. El grafit forma part de la iniciativa del departament de Responsabilitat Social.
La regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia, Lorena Milvaques, ha agraït la labor de Caritas Gandia ja que ha reconegut que “mentre que des de l’Ajuntament de Gandia actuen per obligació per a atendre a les persones amb necessitats, entitats com Caritas ho fan de forma voluntària”. Encara així, ha assenyalat que són conscients de la importància de destinar més recursos a l’atenció de persones sense llar, “tant des del Govern del Botànic com des del propi Ajuntament de Gandia”. Milvaques també ha fet al·lusió a l’increment de la presència de dones sense llar i a la invisibilitat d’aquest fet. Segons l’edil, aquest increment es deu al fet que “moltes dones que han patit violència masclista s’han vist abocades a viure en el carrer, amb el problema que suposa per a elles”.
Per la seua banda, el regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González, ha destacat en la roda de premsa que “Gandia té la sort de tenir un centre com el CAI, un referent a nivell de Gandia i del territori valencià, on es empoderaa les persones del carrer per a eixir de l’exclusió social”. González ha destacat que els actes organitzats per Caritas serveixen per a denunciar la presència de persones que viuen en el carrer. Encara que l’edil ha reconegut el treball de voluntaris i professionals de Càrites, ha assegurat que encara cal treballar més “per aquest col·lectiu que viu en el carrer i pateix les inclemències del temps i en ocasions violència”.