Aspar nega amistat amb Camps i declara que va advertir en 2009 del negoci roïnós de la Fòrmula 1

L’expilot Jorge Martínez ‘Aspar’ ha assegurat aquest dijous davant el jutjat que investiga presumptes irregularitats en la gestió de la Fórmula 1 que l’expresident de la Generalitat Francisco Camps no era amic seu i ha explicat que l’any 2009 ja va advertir a l’aleshores vicepresident del Govern valencià, Vicente Rambla, que organitzar el Gran Premi era «roïnós» i generava moltes pèrdues.

Així ho ha manifestat ‘Aspar’ aquest dijous en la seua declaració en el Jutjat d’Instrucció número 2 de València, en el marc de la causa en la qual s’investiguen presumptes irregularitats en la gestió de la Fórmula 1 i en la qual l’expilot, igual que Camps, que declara aquest divendres, es troba investigat.

L’expilot de motociclisme, que va participar en l’organització del Gran Premi de Fórmula 1 de València amb l’empresa Valmor, ha respost a totes les parts presents en la declaració i ha defès que ell no tenia capacitat de gestió ni en les qüestions financeres ni en les comptables i que es dedicava únicament als aspectes tècnics de l’organització de l’esdeveniment.

Així mateix, ha negat que haja mantingut una amistat amb l’expresident Camps, encara que sí ha reconegut que es van viatjar junts a veure el Gran Premi del Japó.

En un altre moment del seu testimoniatge, ‘Aspar’ ha assegurat que a principis de l’any 2009 va mantindre una reunió amb l’aleshores vicepresident Vicente Rambla i que en aquesta trobada li va advertir que la Fórmula 1 no era rendible, que era «roïnosa» i que generava moltes pèrdues.

L’expilot també li va dir al que fóra número dos del govern de Camps que el Gran Premi que s’organitzava en la capital valenciana no tenia beneficis i que no podien seguir organitzant-ho. Malgrat aquest advertiment, l’esdeveniment esportiu va continuar disputant-se a València i l’any 2011 es va firmar una pròrroga per a acollir un altre Gran Premi.

També ha assenyalat que a partir d’aquests advertiments la Generalitat li va comunicar a Valmor el que anava a fer, que va ser que el Govern valencià pagara el cànon de la Fórmula 1. A pesar d’açò, ‘Aspar’ ha afirmat que va insistir que no estava disposat a continuar en eixes condicions, en les quals només es generaven pèrdues.

De fet, en un recent informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia al jutjat, es descriu el procés pel qual Societat Parcs Temàtics de la Comunitat Valenciana i Valmor acaben copromocionant el gran premi. En un dels documents s’arreplega que la situació financera de l’empresa d’Aspar, a la fi de 2009, reflecteix unes pèrdues de 13,5 milions d’euros (ingressos de nou) i que ja estava en causa de dissolució, per la qual cosa es proposava reestablir l’equilibri patrimonial i reestructurar el deute abans del 31 de desembre d’eixe any.

En una comunicació al magnat de la Fórmula 1, Bernie Ecclestone, de data 5 de febrer de 2010, la negociadora de Camps en aquest tema, Belén Reyero -també investigada- li informa que després de la firma del contracte de novació l’agost anterior l’empresa pública que paga el cànon, SPTCV, està amb un risc fiscal derivat de l’IVA de tres milions, per la qual cosa es va decidir que la «millor opció» era «facturar a Valmor, a pesar que el pagador real seria la SPTCV» i li diu que el seu departament financer va canviar la factura «dos vegades» per a «ajustar-la» a les diferents dates de liquidació de l’IVA.

Si bé, la situació de Valmor no li permetia assumir eixa factura i com «el govern valencià no vol perjudicar Valmor de cap manera, finalment han decidit mantindre la situació com estava al principi i que la SPTCV assumisca l’IVA i la factura». El que significava un nou canvi en la factura.

Així mateix, li traslladava que tenien un altre problema amb l’equilibri financer de Valmor com a promotor privat i que l’estaven intentant resoldre perquè no afectara el Gran Premi eixe any. I afig que d’aquests assumptes li vol mantindre informat completament i de forma directa el vicepresident del Consell i conseller d’Economia.

En un informe de gener de 2010 de la pròpia Reyero sobre la situació patrimonial de Valmor, la negociadora fa referència al «desastre» en la venda d’entrades en 2009 en parlar de les pèrdues.

Per a l’edició de l’any 2010, un apartat del document de la UDEF arreplega correus sobre la «confidencialitat» de la dada de la venda d’entrades i la disparitat entre la informació oficial i real.

Açò es reflecteix en un altre correu de Reyero on li trasllada a una alt càrrec del Consell, el 31 de maig de 2010, que a un mes de la celebració del Gran Premi d’eixe any que li pareixia «important» que el vicepresident Rambla tinguera les dades de venda d’entrades perquè «la veritat és que no són molt bons».

Es refereix a ells com a dades «molt, molt confidencials (no coincideixen les xifres reals amb les oficials)» i afig que únicament disposen d’ells Valmor i Bancaixa i la Generalitat se’ls passa a ella «per un orde que va donar Rambla». «El president cada cert temps em crida i me’ls pregunta per telèfon, l’última vegada ahir», diu en al·lusió a Camps.

Les dades de venda que trasllada són: aforament total, 45.000 seients (xifra oficial 75.000 seients); entrades venudes: 15.578; percentatge venut: 32,36%. D’acord al balanç de summes i saldos de Valmor en 2010, va obtindre uns ingressos per entrades de 8,5 milions d’euros, encara que va ingressar en un compte bancari específic d’açò un total de 4,4 milions.

La xifra de negoci de Valmor en eixe any depenia exclusivament d’aquestes vendes i el compte de pèrdues i guanys en el Registre Mercantil va reflectir un ingrés per les entrades de 9,5 milions d’euros. Per tant, segons l’informe de la UDEF, les dades comptables de 2010 no són reals.

 

Et Pot Interessar