9 C
Gandia
Dimecres, 8 febrer, 2023

Orengo presumeix d’haver apartat de la política a qui s’ha comportat de forma obscena

L’exalcalde de Gandia i assessor de Presidència de la Generalitat Valenciana, el socialista José Manuel Orengo, ha assegurat aquest divendres en la comissió del Senat que investiga el presumpte finançament irregular del PSPV que “ningú s’ha emportat res” i ha lamentat que es posen “en sospita” els contractes “nets i lícits” que va subscriure la corporació municipal amb l’empresa Crespo Gomar.
Orengo -que ha arrancat reivindicant-se com a socialista “amb molta honra”- ha insistit a poder mostrar un adjunt amb “30 o 40 contractes” de la seua etapa com a primer edil, i ha lamentat que no li deixen fer-ho fins al final de la compareixença com “una estratègia” perquè diga que no els recordava. “Ja ho he dit: sóc un grosset covard, estic disposat a explicar-ho tot, tot, tot”.
Així ho ha afirmat en aquest punt de la seua compareixença en la comissió de recerca del finançament dels partits de la cambra alta, on ha sigut interpel·lat pel senador del PP Luis Aznar. Tots dos han protagonitzat una picabaralla en la majoria de la sessió: el ‘popular’ l’ha acusat de “boicotejar” amb els seus jocs de paraules i Orengo ha criticat el seu “monòleg” i “espècie de rés basat en premisses falses”.
Aznar ha sostingut en la seua intervenció que si “la Gürtel és una desgràcia”, el presumpte finançament irregular del PSPV “és moltíssim més greu, perquè es veuen no només immersos empreses i pocavergonyes, com en Gürtel, sinó també institucions, ajuntaments i ministeris de l’etapa socialista”.
La Justícia estudia l’adjudicació d’un contractes de publicitat a l’empresa de comunicació Crespo Gomar, que suposadament facturava serveis per al PSPV que pagaven empreses a canvi, presumptament, d’adjudicació de contractes. En concret, jutjats madrilenys investiguen contractes de publicitat relacionats amb els Ministeri de Sanitat i d’Habitatge durant l’etapa de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero.
Preguntat pels 13 imputats en aquesta causa, Orengo ha lamentat que s’haja utilitzat com a “arma llancívola” contra el PSOE i que s’haja posat “l’acció política en mans dels jutges”, si bé ha defensat que “no tenen més remei” que citar-los com investigats quan obrin el procés. “Quan tinc un company imputat, màxim respecte fins a l’obertura de judici oral”, ha recalcat, per a afegir: “Quan he entès que ha fet alguna cosa realment obscena encara que no tinga responsabilitat penal, immediatament l’he apartat”.
I ha subratllat: “A Gandia, que hi ha una recerca oberta, puc assegurar amb tota rotunditat que tot acabarà arxivat en diligències prèvies, sense por a equivocar-me i per a la tranquil·litat de tot el món”.
Com a “apreciació simpàtica”, ha afegit tot seguit que pot afirmar-ho perquè va “quatre a zero”. Segons ell, de quatre vegades que l’han imputat, “totes han sigut sobresegudes en diligències prèvies”.
Respecte a l’informe policial sobre el presumpte finançament en B del PSPV, Orengo ha sostingut que ho ha llegit “en diagonal” i que “ho posaria en dubte per l’origen”, que ha situat en el exalcalde del PP Arturo Torró.
Malgrat les seues imputacions per eixes denúncies de Torró que han acabat arxivades, ha destacat que el PSPV ‘va creure’ en ell i el va mantenir com a portaveu del grup socialista en la Diputació, en 2015. En aquest lloc, ha explicat que s’encarregava de “separar o no als companys que tingueren algun tipus d’imputació”, un criteri del que s’ha enorgullit: “Açò es diu jugar-se-la una mica”. Més tard, ha afegit que va participar en la negociació del nou Consell “amb la tranquil·litat màxima que era una denúncia falsa”.
D’altra banda, sobre la seua relació amb Crespo Gomar i Alberto Gomar, ha reconegut conèixer-los però ha puntualitzat que la relació era professional amb Gandia, “tant com d’amistat no”. I ha negat que aquesta empresa prestara serveis il·legals al PSPV: “Tinc una completa seguretat, sense cap tipus de matís o prevenció, sense guardar-me absolutament res; aquest que parla res ha tingut a veure en el cas hipotètic que s’haja produït”.
En la picabaralla amb el ‘popular’, del que Orengo ha lamentat que li “queia ben” quan va veure els seus vídeos i durant el qual la presidenta de la taula li ha demanat respecte en diverses ocasions, ha reblat: “No em torture més, ací té tots els contractes amb Crespo Gomar, absolutament tots lícits”.
Davant les insinuacions del PP pel fet que Crespo Gomar fóra dirigida pel fill del tinent d’alcalde de Gandia (Toni Gomar) durant la seua etapa, s’ha deslligat de qualsevol trama i ha al·legat que, en el seu període, l’Ajuntament va facturar una quantitat molt inferior a aquesta empresa en comparació dels temps del PP.
El portaveu del PP ha subratllat que “aquesta empresa li anava molt bé durant la crisi i s’enfonsa en 2011 quan el PSOE perd les eleccions. L’èxit o el fracàs d’aquesta empresa depenia directament dels contractes que vostès els adjudicaven”.
Al que Orengo li ha respost: “Si vol donar-se un discurs a si mateix ho fa al matí quan s’afaita, no ens faça venir al Senat, és de molt poca vergonya”.

Articles relacionats