14.5 C
Gandia
Diumenge, 2 abril, 2023

Als senyors de RENFE i ADIF

– Article d’opinió de Felipe Folch, veí d’Alcala de Xivert

Vostés presumeixen que tenen la millor tecnologia en trens d’alta velocitat i estacions…

Jo, Felipe Folch, d’Alcalà de Xivert, em pregunte: de què ens serveixen als ciutadans dels pobles l’alta velocitat? Si tenim escassos trens de rodalia amb molt poca tecnologia…

Que ens serveix a les persones amb diversitat funcional com jo i molts altres que no podem agafar un tren de rodalia quan ens dona la gana o ens abelleix?, perquè hem de sol·licitar-ho per telèfon 24 o 48 hores abans de viatjar i et diuen si hi ha tren accessible o no.

És a dir, jo no puc decidir al matí quedar amb un amic per a anar a la vesprada a la ciutat amb tren perquè primer he d’avisar a ADIF que una persona amb diversitat funcional utilitzarà el tren a tals hores i tornara a tals altres i a tot això, et diran si el tren és accessible o no.

Aquestes normes són discriminatòries per a les persones amb diversitat funcional, perquè no tenim llibertat de fer el que ens done la nostra gana amb la nostra vida i això no sols passa en el rodalia de la línia Castelló-Vinaròs, sinó que, també passa en tota la Comunitat Valenciana i en tota Espanya.

Em pregunte: si els polítics hagueren d’agarrar el tren per a anar a Madrid al Congrés de diputats i demanar permís 24 o 48 hores abans per a poder viatjar amb tren, els semblaria que seria discriminatori? Supose que no tardarien a canviar la normativa i obligar a ADIF i a RENFE a tindre tots els trens i estacions accessibles.

Perquè si no recorde malament, a partir de 2022 segons la Llei de Transport Públic és obligatori que tots els transports públics TOTS, siguen accessibles.

En fi, què es pot esperar d’un país on en el Congrés de Diputats i en una formació política, la portaveu parlamentària de la qual és una persona amb diversitat funcional la qual per a parlar en el Congrés no pot accedir al faristol des del qual tots els diputats parlen? S’ha de conformar a estar davall del tot en l’hemicicle, amb les taquígrafes del Congrés i que li posen un faristol suplementari quan ha de parlar, en lloc fer accessible el faristol principal.

Si des del centre de la política espanyola ja s’ha discriminat així, què podem esperar de la resta del país i dels ciutadans que no pintem res per als polítics i per als funcionaris que fan la normativa?

Articles relacionats