10 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

Al voltant del 85% dels càncers de mama que hui es diagnostiquen poden curar-se

– El Circuit Ràpid Oncològic permet que una persona sana amb sospita de càncer puga ser vista en menys de 3 dies en la Comunitat Valenciana
– Al voltant del 85% dels càncers de mama que hui es diagnostiquen pot curar-se gràcies a la prevenció, els tractaments i la investigació
– Després de 27 anys del programa de garbellat les dades inclouen a 850.000 dones, 4,35 milions de mamografies i 17.500 càncers detectats, la majoria en estadis precoços

El Circuit Ràpid Oncològic (CRO) de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, programa al qual tenen accés els metges de capçalera de tots els departaments de salut, permet que qualsevol persona sana amb una sospita de càncer siga citada i vista en menys de 48/72 hores.

Així ho ha recordat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que se celebra aquest dissabte, 19 d’octubre.

La sanitat valenciana disposa de protocols comuns per a abordar aquest enfocament en tots els departaments de salut i la resta de processos oncològics. “El que pretén aquesta iniciativa és reduir el temps de resposta entre la sospita iniciada per un metge d’atenció primària i la confirmació diagnòstica en la qual participen altres professionals”, ha assenyalat la consellera de Sanitat, Ana Barceló.

Barceló també ha destacat que “els circuits ràpids en oncologia són molt importants perquè els pacients tinguen un accés en temps mínim als serveis d’atenció especialitzada, remesos per un metge de primària davant una sospita clara d’un procés oncològic”.

Segons l’oncòloga i investigadora Ana Lluch, qui ha sigut cap de Servei d’Hematologia i Oncologia de l’hospital Clínic, “és un programa del qual puc dir, per experiència pròpia al nostre hospital Clínic que, en els primers cinc anys de funcionament, van vindre 380 dones que no entraven per la seua edat en el cribratge o garbellat de càncer de mama, se’ls va veure en menys d’aquest temps i es van diagnosticar un 24% de càncers en aquestes persones amb sospita de càncer“.

Per a Lluch, “hui càncer de mama no és igual a mort, perquè el càncer de mama té unes altíssimes probabilitats de poder-se curar. Al voltant del 85% dels càncers de mama que hui es diagnostiquen poden curar-se”.

En la Comunitat es diagnostiquen, aproximadament, 4.000 nous casos a l’any de càncer de mama perquè la incidència continua augmentant i és el càncer més freqüent en les dones.

Lluch ha destacat que “la causa que haja descendit tantíssim la mortalitat del càncer de mama es deu fonamentalment a tres motius: un programa de cribratge modèlic, no solament a Espanya sinó fins i tot per a Europa, que funciona des de fa 27 anys, nous tractaments de tipus biològic més efectius amb menys efectes secundaris que s’han anat desenvolupant al llarg dels últims quinze anys – i la Comunitat Valenciana és de les comunitats que més ràpid i més fàcil tenen els nostres malalts aqueix accés a aqueixos nous medicaments -, i la investigació tan important que s’ha fet en càncer de mama”.

A l’elevada taxa de curació del càncer de mama, cal sumar que “les malaltes que no podem curar les podem tractar amb una qualitat de vida i allargant la vida en tot el que podem”, ha destacat Ana Lluch.

“Des de la Conselleria de Sanitat lluitem hui i tots els dies contra el càncer de mama. La prevenció i la investigació són fonamentals per a salvar la vida de moltes dones. Hui, i demà, continuarem lluitant contra el càncer”, ha destacat Barceló.

Més de 850.000 dones

Tal com ha assenyalat Lluch, els programes de garbellat de càncer de mama, així com les millores en els tractaments d’aquesta patologia i la investigació han aconseguit que, al cap de cinc anys d’haver sigut diagnosticada d’aquest tumor, una dona sobrevisca en el 85% dels casos.

A més, on es fa més evident la millora en la qualitat de vida de les dones afligides d’aquest procés és en què, gràcies a la detecció primerenca del tumor, així com als avanços en el tractament quirúrgic, es fa possible el tractament conservador.

La participació de les dones en el programa està per damunt del 70% i l’adhesió és d’aproximadament del 90%, és a dir, nou de cada deu dones acudeixen amb regularitat a la invitació del programa.

Després de 27 anys de funcionament en la Comunitat Valenciana, més de 850.000 dones han passat pel programa, s’han realitzat 4,35 milions d’estudis mamogràfics (250.000 mamografies anuals) i s’han detectat 17.500 càncers, la majoria en estadis precoços.

Sanitat també disposa d’un Programa de Consell Genètic en Càncer per a atendre les famílies en les quals s’observa una agrupació de càncers de mama i ovari, a través de la xarxa d’Unitats de Consell Genètic en Càncer, que cobreixen el 100% de la població en tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana. En l’últim any, 1.916 dones van consultar per alt risc en càncer de mama en aquestes unitats.

El tumor més freqüent entre les dones

El càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones. En la Comunitat Valenciana segons les últimes dades disponibles, el càncer de mama representa el 29% de tots els càncers. Les taxes d’incidència estimada són de 132,8 casos per 100.000 dones. La major part dels casos es localitzen en el grup d’edat entre 45 i 69 anys, coincidint amb aquest grup amb el de les dones incloses en el programa de diagnòstic precoç de càncer de mama.

Respecte a la mitjana d’edat d’aparició és de 60 anys i, encara que pot presentar-se en edats primerenques, les taxes s’incrementen notablement a partir dels 45-49 anys. S’estima que una de cada dotze dones en la Comunitat Valenciana presentarà al llarg de la seua vida un càncer de mama.

No obstant això, la mortalitat per càncer de mama ha anat disminuint en els últims anys a causa de les millores en el diagnòstic precoç i el tractament (s’ha registrat un descens d’un 3% per al període 2007-2016). En 2016, el nombre total de defuncions en la Comunitat Valenciana per tumors en dones va ser de 4.376, de les quals 692 eren càncer de mama, que ocupa el primer lloc i que suposa el 16% del total.

La taxa de mortalitat per aquest tumor és de 24,9 morts per 100.000 dones. En la distribució per grups d’edat s’observa que el 56% de les morts per càncer de mama es produeixen en majors de 69 anys, és a dir, la mortalitat s’incrementa amb l’augment de l’edat.

Articles relacionats