AEMET confirma que un llamp latent va ser la causa de l’incendi originat a Llutxent

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha confirmat que un llamp latent va ser la causa que va originar l’incendi de Llutxent que fins a diumenge passat, quan es va donar per extingit, va calcinar prop de 3.300 hectàrees i va provocar nombrosos danys als termes de Llutxent, Gandia, Barx, Ròtova, Ador i Pinet.
El portaveu adjunt de l’AEMET, Rubén del Campo, ha explicat que un llamp latent és el que cau en una situació de tempesta i que no provoca un foc immediat.
Açò es deu, segons ha afegit, al fet que el llamp s’introdueix pel tronc, les arrels o el sòl, en una zona que no té combustió per no haver-hi oxigen i perquè en la part superior està humida. No obstant açò, sí provoca una combustió interna lenta, dins de les arrels o la branca de l’arbre que temps després, quan passa la tempesta i s’asseca, entra oxigen, moment en el qual esclata l’incendi.
«Va haver-hi tempestes de matinada i l’incendi es va iniciar a la vesprada», ha precisat Del Campo, que ha apuntat que aquests lamps que provoquen incendis a posteriori o en diferit no són un fenomen estrany, encara que celebra que «afortunadament han sigut pocs».
Precisament, el portaveu ha avançat que en el terç est peninsular seguiran produint-se tempestes, algunes d’elles acompanyades de calamarsa almenys fins al cap de setmana.
Així mateix, ha assenyalat que les tempestes que s’han registrat en la matinada d’aquest dijous han deixat entre les dotze de la nit fins a les 06.00 hores més de 3.539 llamps sobretot a Castelló, València, Albacete, Conca i Teruel. A Gandia la pluja ha inundat este dijous diversos carrers a la platja. 
Aquestes tempestes, segons el portaveu, han deixat a Castelló en una hora 24 litres per metre quadrat, dels quals deu litres s’han arreplegat en deu minuts, és a dir, «d’intensitat torrencial».

Et Pot Interessar