ADOR DÓNA LLIÇONS DE POLÍTICA SÒLIDA PER PROMOURE LA SALUT DE LA SON

JAVIER NIETO *

La història es va fer viral. Titulars oferits pels mitjans de comunicació espanyols són els següents: “La migdiada per decret”; “Migdiada per ordre de l’alcalde”; “La migdiada es declara sagrada en una xicoteta ciutat espanyola”; i “Ador, la localitat valenciana on prendre una migdiada és obligatori.”
En una entrevista de ràdio, quan se li va preguntar a l’alcalde, Joan Faus, si anava a cridar a la policia per a fer complir l’ “ordre”, pacientment l’alcalde va insistir que l’anunci no és una imposició, sinó una “recomanació”, afegint que “en realitat ni tan sols tenim policia en aquesta ciutat”.
A les agències de notícies en el Regne Unit i altres països del nord d’Europa (els ciutadans desl quals sovint passen les vacances d’estiu o fins i tot les jubilacions en aquesta zona d’Espanya) els semblava particularment divertida la notícia. El 17 de juliol, un titular del Daily Mail deia: “L’alcalde diu que els xiquets han de mantenir-se dins de les casa entre les 14:00-17:00” i “Ador es converteix en el primer poble d’Espanya a tenir un temps de migdiada oficial”. Cap dels dos titulars era cert.

* El doctor Nieto és catedràtic de Salut Pública en la Universitat de Wisconsin-Madison. Rep fons dels Instituts Nacionals de Salut, entre altres organismes. Anteriorment va treballar en l’Institut de Medicina del Comitè de Medicina del Somni i la recerca i en els Instituts Nacionals de la Salut i Trastorns del Somni del Consell Assessor de Recerca; i en l’actualitat és membre del Consell d’Assessors Científics en el Centre Nacional d’Estadístiques de Salut-Centre de Control i Prevenció de Malalties. És membre del Consell Editorial de la revista Elsevier, on s’ha publicat este article, per la qual cosa no rep cap retribució.

Et Pot Interessar