12.1 C
Gandia
Dissabte, 4 desembre, 2021

62 PERSONES ACUMULEN MÉS RIQUESA QUE LA MEITAT DE LA HUMANITAT

L’informe ‘Una economia al servici de l’1%’ recull les creixents diferències entre una minoria privilegiada i la majoria de la població del planeta. La desigualtat extrema ha assolit cotes “insuportables”, advertix l’organització, que crida a actuar sobre estes diferències “per a combatre amb èxit la pobresa”.

Així, mentre el 50% de la nova riquesa generada des de començaments de segle ha anat a parar a les butxaques de l’1% privilegiat, la meitat més pobre del món a penes ha millorat. Només els ha arribat l’1% de l’increment total i, des del 2010, han perdut més d’un bilió de dòlars –un 41%–.

Oxfam advertix que la desigualtat econòmica debilita el creixement i la cohesió social en termes generals, però recorda que són els més pobres els qui patixen les seues conseqüències. En este sentit, apunta que, si la desigualtat no haguera augmentat entre 1900 i 2010, hauria 200 milions de persones més fora de la pobresa i la xifra podria arribar als 700 milions si estos col·lectius desafavorits s’hagueren beneficiat del creixement econòmic més que la part contrària.

Gairebé una tercera part de la fortuna dels africans més rics, al voltant de 500.000 milions de dòlars, es troben en paradisos fiscals, el que podria suposar als països d’este continent pèrdues anuals de 14.000 milions en concepte d’ingressos fiscals. Estos diners podria salvar la vida de quatre milions de nens i pagar els salaris de suficients professors per escolaritzar a tot el continent.

Els diners també establix les seues particulars diferències per gènere, fins i tot a la part més rica del món. Només nou de les 62 principals fortunes pertanyen a dones i únicament hi ha 24 presidentes en les companyies de la llista Fortune 500.

Les propostes d’Oxfam inclouen pagar als treballadors un salari digne que reduïsca les diferències amb els alts directius. Com a exemple, l’organització cita que el president de la principal empresa de tecnologia de la informació de l’Índia guanya 416 vegades més que un empleat mitjà.

L’ONG també insta fomentar la igualtat econòmica i els drets de les dones, així com a posar vedat a la capacitat d’influència dels grups de pressió. Alhora, proposa modificar el sistema mundial de recerca i desenvolupament i de fixació de preus de medicaments per a garantir l’accés de totes les persones a estos productes.

L’informe subratlla que “la desigualtat no és inevitable” ni “fruit de la casualitat”, sinó el “resultat de decisions polítiques deliberades”. “Ha arribat l’hora de rebutjar este model econòmic que sol funciona per a una minoria”, reclama Oxfam.

Articles relacionats

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

últims articles