14.2 C
Gandia
Diumenge, 4 desembre, 2022

5 d’octubre: “Dia mundial dels Docents”. Celebració als balcons

– No hi ha docents de primera o segona categoria: Els professionals del 0-3 són la base del sistema educatiu.

– Si el sistema educatiu funciona, és per la vocació, il·lusió i resiliència dels docents

Animar a la societat a eixir el dia 5 d’octubre a les 20.00 h a aplaudir als docents com a reconeixement a la seua important labor.

Dia Mundila del Docent

Com tots els anys, el 5 d’octubre se celebra, des de 1994, el Dia Mundial dels Docents, que commemora la Recomanació conjunta de l’OIT i la UNESCO relativa a la situació del personal docent (1966). La Resolució de 1966 constitueix el marc de referència fonamental per a abordar els drets i les responsabilitats dels docents a escala mundial.

Enguany, l’inici de curs està sent dels més complicats que els docents aconsegueixen recordar. Molts d’ells s’han vist abandonats per les Administracions a les quals titllen d’“improvisació i absolut desconeixement de la situació real” i afirmen que, si el sistema educatiu funciona, és per la seua vocació, il·lusió i resiliència.

Des de l’Associació Mundial d’Educadors Infantils (AMEIWAECE) fan una crida amb motiu d’aquest dia en què, en paraules de Juan Sánchez Muliterno, president d’aquesta associació, “és més un dia de reivindicació que de celebració”. L’educació infantil és la base del sistema educatiu -recorden des d’aquesta associació- i ha de ser considerada com a tal.

Com expliquen des d’AMEIWAECE, en un recent estudi d’opinió per a conéixer l’estat de l’educació infantil a Espanya, les dades mostraven que els docents d’aquesta etapa no gaudeixen ni del reconeixement ni del suport necessaris per a poder realitzar la seua labor de manera satisfactòria. “Som docents de segona categoria” afirmaven molts dels participants en l’estudi que encara no s’expliquen com l’educació infantil no és obligatòria sent aquesta etapa on es construeixen els pilars on es donaren suport als aprenentatges futurs.

Els docents ens recorden els 5 grans reptes pendents:

Els docents d’infantil NO són professionals de l’educació de “segona”. Les neurociències han demostrat que aquesta etapa és la més important a causa de la plasticitat del cervell humà i a les possibilitats que s’obrin en els primers anys de vida.

La concepció del primer cicle ha de ser revisada. Quan es parla del 1r Cicle sempre es parla del dret de la mare treballadora, oblidant-nos d’alguna cosa més importa’t com el dret del mateix xiquet a ser educat.

L’Educació Emocional i l’Educació en Valors ha de ser part essencial del currículum d’infantil.

L’educació infantil té caràcter i autonomia pròpia i no ha de ser entés com una etapa de “preprimària”.

Articles relacionats