18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

L’ONG WWF consciencia als gandians sobre el consum sostenible de peix

Fins este dijous 29 de juny l’ONG WWF mantindrà al Passeig del Port de Gandia un punt d’informació sobre les espècies marines i la seua sostenibilitat per tal d’orientar als consumidors, en el marc de la campanya “Embarca’t amb el WWF Solar a Gandia”. La iniciativa busca “sensibilitzar a la societat sobre la importància que tenen les decisions diàries de compra del peix i el marisc per a la salut dels oceans”. A més, WWF desenvolupa activitats al Moll dels Borja per tal d’aconseguir que la ciutadania es convertisca en “aliada del mar”. Al punt d’informació s’hi realitzen tallers i activitats per a totes els edats, i es pot navegar al catamarà solar. L’alcaldessa, Diana Morant, i diversos regidors han visitat este dimarts el punt d’informació (a la imatge).

Cal recordar que el pes d’Espanya ocupa la tercera posició en consum de peix per càpita en la UE, per la qual cosa la seua influència en el futur dels mars és capital.

L’organització subratlla que els consumidors han de convertir-se en un motor del canvi cap a un consum sostenible de peix i marisc perquè el futur del seu negoci depèn d’açò. Entre les directrius, s’ha destacat la necessitat que abans de comprar el consumidor busque informació sobre l’origen dels productes del mar que es trien, evitar comprar espècies sobreexplotades, diversificar les espècies que s’usen en les nostres receptes diàries o incloure peixos locals les poblacions dels quals estiguen en bon estat de conservació.

Per a facilitar aquesta tasca, WWF ha creat una guia pràctica de consum que servirà per a decidir quines espècies s’han de consumir a cada moment.
L’organització insisteix que un etiquetatge adequat dels productes és imprescindible a l’hora d’identificar l’origen del peix o marisc. Per a aconseguir-ho, aquesta campanya també vol motivar als comercialitzadors, processadors, distribuïdors i minoristes al fet que troben fonts sostenibles i responsables de productes pesquers. No en va, ja hi ha molts productes en el mercat amb segells que certifiquen la sostenibilitat, com MSC, per als procedents de pesca extractiva, o ASC, per a peixos de cultiu.

Més de 800 milions de persones en el món depenen del peix com a font d’ingressos i aliment, vivint la majoria d’ells en països en desenvolupament.
En aquest àmbit, la UE i Espanya tenen una gran responsabilitat perquè aquestes comunitats puguen seguir vivint de la seua activitat. La UE és el major importador de peix en el món i més del 50% de les importacions provenen de països en desenvolupament, i en cas d’Espanya la xifra aconsegueix un 38%. 

WWF recorda que aquesta gran responsabilitat ve acompanyada d’un gran poder: el d’exigir pràctiques pesqueres sostenibles a través de tota la cadena de consum i d’ajudar a les persones que depenen de l’activitat pesquera, també en els països en desenvolupament.

Consum de peix en xifres:

12-28% de les captures mundials peix/any són considerades pesca il·legal, no regulada i no declarada (INDNR)

31% de les poblacions mundials estan sobreexplotades.
90% de les poblacions estudiades en el Mediterrani estan sobreexplotades.
40% de les captures són no desitjades.
Més de 800 milions de persones depenen de la pesca per a viure

Articles relacionats