23.1 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

Xeresa obté una subvenció de l’Estat per realitzar el carril bici pel pont

– L’Ajuntament de Xeresa aconsegueix una subvenció de 300.000 € del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a la construcció d’una via de ciclovianants que millorar la inversió del Ministeri de Foment del 2020, que es va construir sense carril bici.

Aquests darrers dies s’ha produït accidents mortals en els passos a nivell amb barreres d’Alfafar. A Xeresa, les avaries ocasionals de les barreres provocaven retencions fins a l’eixida de l’A7 i, en algunes ocasions, una gran alarma per quedar-se bloquejades i obertes. A més, el pas de dos vehicles a l’hora era complicat i amb el perill afegit del barranc lateral.

Tots aquells problemes van ser solucionats amb el projecte de pas elevat, redactat i executat pel Ministeri de Foment en la legislatura 2011-2016. Una inversió que donava resposta a la reivindicació de l’alcaldia de Compromís però de forma parcial. La demanda de l’Ajuntament incloïa un carril bici, però en els objectius de la ministra del PP Ana Mato només figurava l’estricta eliminació de barreres per als vehicles amb motor.

Les obres del pont van ser adjudicades amb una baixa del 40% i van arribar a paralitzar-se en diverses ocasions perillant la seua execució. La primera dificultat va aparéixer amb la renúncia de l’empresa adjudicatària només iniciar el replantejament de l’obra i la complicada adjudicació a una segona empresa pel mateix import. El segon punt va vindre amb l’exigència de modificació del projecte, ja represa l’obra, per part de la Demarcació de Carreteres del mateix Ministeri de Foment. Tot i els entrebancs, l’obra es va salvar in extremis. Això sí, l’alcalde Ferrandis assegurava una disponibilitat de sol suficient i una plataforma superior que facilitava una futura via ciclopeatonal (carril bici).

La via de ciclovianants del Ministeri de Transició Ecològic.

Les autoritzacions, projecte i inversions per a la construcció del carril bici passarien a l’agenda de l’alcaldia de Compromís. Un repte de nova demanda al Govern Central que seria assumit per la nova alcaldessa, Anabel Peiró, l’any 2019. Aquesta vegada la reivindicació es dirigiria al nou Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic donada la característica de l’obra.

Durant la passada legislatura, junt amb altres inversions com l’aconseguida a l’EPSAR, aquest projecte reclamat al Govern d’Espanya ha sigut una de les gestions més importants realitzades per l’alcaldia de Xeresa i aquesta setmana, Anabel Peiró ha rebut la notificació de l’aprovació del projecte “Creación de una via ciclopeatonal mediante ampliación del puente del Caminàs” per 300.000 € i la concessió d’una subvenció del 85%. dels 351.060 € totals. La subvenció anirà a càrrec del Pla Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea. Es tracta d’una mesura de mobilitat sostenible que entra dins de les possibles actuacions subvencionables al programa DUS 5000.

Valoració de l’alcaldessa

L’alcaldessa, Anabel Peiró, ha destacat “la coherència i encert de les alcaldies de Compromís per obtindre recursos d’altres administracions en benefici de Xeresa”. No debades, es tracta de la segona inversió que el Govern Municipal de Compromís ha aconseguit de dos Ministeris diferents per a una infraestructura fonamental.

Articles relacionats