19.9 C
Gandia
Dissabte, 18 maig, 2024

Xeresa condiciona la marjal per evitar inundacions

– l’Ajuntament de Xeresa avança els treballs de millora de la marjal per a assegurar el drenatge davant episodis de pluja

– Es realitzaran diverses actuacions per valor de més de 70.000 €

A la marjal de Xeresa existeix la problemàtica d’inundacions, en èpoques de pluges és complicat desaiguar la zona de parcel·les de cultius, ja que les séquies de Xeresa no compten amb eixida directa al mar, l’aigua es deriva a Xeraco o Gandia i després ja ix al mar.

La Séquia Travessera és la principal séquia que separa la zona de cultiu de la Partida de Galerasses, i a més, és la que acumula més aigua, ja que també arreplega tota la que baixa des del poble. Per això, és de vital importància mantindre ben conservada aquesta séquia, separar les dues zones i desaiguar els cultius cap a la séquia.

Les actuacions que està realitzant l’Ajuntament van en aquesta direcció. Per una banda s’ha canviat l’anomenat motor “la palancaneta”. Aquest motor tenia més de 40 anys i s’utilitzava per espentar l’aigua que baixa del poble des de la zona de cultiu cap a la séquia Travessera. Aquest antic motor s’ha canviat per un nou que ha costat 27.959,29 € i finançada pel Fons de cooperació de la Diputació.

Per l’altra banda han començat les actuacions a la mateixa Séquia Travessera, aquestes actuacions tenen un cost de 49.330 €, subvencionats per la Conselleria d’agricultura, medi ambient, canvi climàtic i desenvolupament rural. El procés de licitació el va obtindre Excavaciones Vela, empresa que ha treballat en zones com l’Albufera i que compten amb una màquina per a actuacions a aquestes zones la qual sols existeix una més igual a l’Estat espanyol. 

En aquestes actuacions es netejarà la séquia, es drenarà i es refarà la mota. Amb açò s’acabara la feina començada durant l’anterior legislatura, en aquell moment es va fer des del Caminàs fins a Xeraco i ara es realitzarà direcció a Gandia.

Articles relacionats