13.7 C
Gandia
Dijous, 22 febrer, 2024

Vint-i-cinc detinguts, dos a Gandia, pertanyents a una organització dedicada a l’explotació sexual de dones

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb el Departament de Policia d’Hèlsinki (Finlàndia), han desarticulat una organització de caràcter internacional assentada a Espanya, que es dedicava a la tracta i l’explotació sexual de dones a Benidorm (Alacant) i Màlaga principalment. Fins al moment hi ha 25 detinguts, dos d’ells a Gandia, i l’última arrestada ha sigut una dona durant el matí d’este dimecres a Madrid. Entre els detinguts es troben la capitost de la trama, qui havia fixat la seua residència a Hèlsinki per a desvincular-se de l’activitat delictiva, i dos dels principals tractants que residien a Barcelona. Gràcies a aquesta operació han sigut alliberades 16 de les seues víctimes. A més, la xarxa comptava amb ramificacions a Nigèria, Níger, Líbia i Itàlia, mantenint així el control sobre les dones durant totes les fases de tracta prèvies a l’explotació: captació, trasllats, allotjament, control, etc. Aquesta operació s’emmarca en el Pla de la Policia Nacional contra la tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual que té activats la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes.
La recerca es va iniciar quan agents de l’Oficina d’Asil i Refugi de Madrid van detectar la presència de dues dones joves d’origen nigerià de les quals van sospitar pogueren estar sent víctimes d’un delicte de tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual.
Immediatament es va engegar una complexa recerca que ha portat a la Policia a la desarticulació d’una organització criminal dedicada a la tracta de dones per a la seua posterior explotació sexual, així com al blanqueig dels beneficis obtinguts d’aquesta activitat criminal.

Un llarg i penós viatge fins a Itàlia

La xarxa comptava amb una important infraestructura a Nigèria, on eren captades la majoria de les víctimes: dones joves buscades entre els estrats més desfavorits de les principals ciutats en situació d’absoluta necessitat. Des d’allí s’iniciava la ruta migratòria utilitzada per a portar-les fins a Espanya. 
Les dones eren sotmeses a diversos rituals vudú per a assegurar-se la seua absoluta fidelitat. Ja sotmeses, viatjaven juntament amb altres membres de l’organització fins a Níger. Després les traslladaven a Líbia i les deixaven a càrrec d’un home, que s’encarregava de controlar-les fins al moment d’embarcar-se rumb a Itàlia on arriscaven la seua vida en viatjar en embarcacions excessivament carregades i sense cap mesura de seguretat.
Una vegada a Itàlia, eren situades en centres d’acolliment per a immigrants, on esperaven a rebre noves instruccions. En aquest país l’organització disposava d’una xarxa d’allotjaments, composta per diversos pisos on albergaven a les víctimes després de traure-les dels centres d’acolliment. Un dels principals responsables de la xarxa, assentat en aquest país, era l’encarregat d’aquesta tasca, traient a les joves d’aquests centres i portant-les a algun dels pisos, on les mantenia sota el seu control fins al moment de viatjar rumb a Espanya.
Ja a Espanya, les víctimes eren immediatament explotades en l’exercici de la prostitució a Barcelona i Màlaga, amb la finalitat de començar a amortitzar la inversió realitzada com més prompte millor. Tan aviat com era possible, les traslladaven a Madrid, on les alliçonaven perquè sol·licitaren protecció internacional i, que d’aquesta manera, pogueren treballar per a l’organització sense tenir problemes en cas de ser identificades per la Policia.
Aquesta labor era desenvolupada per un altre dels responsables que estava assentat a Torrejón de Ardoz (Madrid). Gestionava la documentació fraudulenta per a sol·licitar asil i les allotjava mentre estaven en la capital. També les repartia posteriorment en les zones turístiques de tot el territori nacional i tramitava les corresponents places en els clubs.

Importants beneficis retornats a Nigèria

A continuació, les víctimes eren traslladades a Màlaga i Benidorm, on s’allotjaven en pisos juntament amb altres membres de l’organització que els explicaven les normes que havien de seguir i s’encarregaven d’iniciar-les i posteriorment mantenir-les en l’exercici de la prostitució, sota el seu control permanentment.
Les dones havien de realitzar serveis sexuals tots els dies durant jornades maratonianas, la qual cosa proporcionava a la xarxa ingents beneficis econòmics. Aquests eren canalitzats fins a Nigèria, on bona part dels mateixos s’utilitzaven per a finançar nous episodis de captació i trasllat de víctimes, amb el que els guanys s’incrementaven contínuament. A més, per a rendibilitzar encara més la inversió, les víctimes eren traslladades a altres localitats com Gandia o Soria on igualment havien d’exercir la prostitució en clubs.

Barcelona i Hèlsinki, residències dels capitosts

L’avanç de les recerques va portar als agents fins a Barcelona, on residien habitualment dos de les principals tratantes amb la finalitat d’evitar que la Policia poguera relacionar-los amb l’activitat delictiva i des d’on es traslladaven a Benidorm puntualment per a recaptar els diners procedents de l’explotació de les víctimes.
Després de diverses perquisicions va ser localitzada la principal capitost de l’organització, qui havia fixat el seu domicili en la capital finlandesa, on vivia extremant les mesures de precaució per a no ser identificada ni vinculada amb l’activitat delictiva ni amb les víctimes.
Amb tota la informació es va decidir portar una acció conjunta d’Espanya i Finlàndia, -a través d’Eurojust i en la qual a més ha participat Europol mitjançant l’enviament d’una oficina mòbil-, que s’ha saldat amb la detenció de 24 persones a Espanya – vuit a Madrid, cinc a Màlaga, quatre a Benidorm, dues a Gandia, tres en Santa Coloma de Gramanet, una a Múrcia i una en Soria- i una més a Hèlsinki, tots ells integrants de la citada organització i amb funcions clarament definides dins de l’estructura de la mateixa, així com amb l’alliberament de 16 de les seues víctimes. 
A més s’han realitzat quatre registres domiciliaris a Espanya (Torrejón de Ardoz, Santa Coloma de Gramanet, Benidorm i Màlaga) i un a Hèlsinki, intervenint-se en els mateixos valuosa documentació comptable, resguards d’enviaments de diners i anotacions referents als principals països que formaven les rutes migratòries del nord d’Àfrica, material informàtic i nombrosos smartphones el contingut dels quals està sent analitzat per experts, sense descartar noves detencions.

“Amb la tracta no hi ha tracte: denuncia-ho”

Aquesta operació s’emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d’Éssers humans amb Finalitats d’Explotació Sexual, engegat en 2013, i que va donar lloc a la creació de la Brigada Central contra la Tracta d’Éssers humans, adscrita a la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional. Amb l’engegada d’aquest pla, la Policia Nacional va activar la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes.

Articles relacionats