11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

Vint anys amb les portes de la Casa de la Marquesa obertes

      – La Casa de la Marquesa de Gandia: Vint anys amb les portes obertes

  • Aquest és el títol de la mostra que commemora l’aniversari de la Casa de Cultura de Gandia i que es pot visitar des de hui fins al 10 de gener a la sala d’exposicions de l’espai cultural.

  • L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada de l’ex alcaldessa, Pepa Frau, el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, el regidor de Cultura, Nahuel González i els portaveus municipals, han visitat aquest matí la mostra.

  • Comissionada pel tècnic de Cultura, Lluís Romero, l’exposició repassa la història de l’emblemàtic edifici i de Gandia, des de l’època de l’eixample de la ciutat, a finals del segle XIX: Quins van ser els nobles propietaris de l’immoble, els seus usos. I com, finalment, a les acaballes del segle XX, un decidit impuls polític i la generositat de les marqueses va fer possible que les portes tancades d’aquell edifici deteriorat s’obriren a la cultura i a la participació de tota la ciutadania.

 L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada de l’ex alcaldessa, Pepa Frau, el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, el regidor de Cultura, Nahuel González i els portaveus municipals, han visitat aquest matí l’exposició “La Casa de la Marquesa: Vint ants amb les portes obertes”, que ja es pot visitar, fins al 10 de gener, a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura.

20 anys Casa de la Marquesa 2   20 anys Casa de la Marquesa 1 1

D’aquesta manera, es commemora el 20 aniversari de la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, emblema cultural de la ciutat i un referent en el territori valencià per la qualitat de la seua programació cultural (en la qual destaquen prestigioses exposicions, conferències de variada temàtica, seu de la Universitat d’Estiu de Gandia, o concerts i festivals de música de tota mena).

Per a l’Alcaldessa, “hui és un dia de celebració de molts anys i dels que vindran encara com a espai per excel·lència de trobada cultural de la nostra ciutat. Un dia de felicitació conjunta de tota una ciutat, perquè aquests 20 anys han sigut de molta salut cultural, que ens han portat fins i tot a ser declarats la primera Capital Cultural Valenciana de la història, precisament perquè hem sabut conservar aquests espais de vertebració cultural de la ciutat”.

Així, la mostra, comissionada pel tècnic municipal del departament de Cultura, Lluís Romero, ens descobreix com era abans aquest il·lustre edifici amb imatges d’arxiu de la família González de Quirós; com va ser la restauració de la casa; algunes de les activitats, i fins i tot, hi ha una recreació del despatx del marqués.

Més concretament, en l’exposició podrem veure: La història de la Casa de la Marquesa i de la ciutat de Gandia a l’època de l’eixample, recordant com i per què este edifici es va alçar al bell mig del “nou” passeig a finals del segle XIX, quan Gandia trencava la seua muralla medieval; Quins van ser els seus nobles propietaris, els seus usos; I com, finalment, a les acaballes del segle XX, un decidit impuls polític i la generositat de les marqueses va fer possible que les portes tancades d’aquell edifici deteriorat, s’obriren a la cultura i a la participació de tota la ciutadania.

Els antecedents i l’aposta de l’Ajuntament

A Gandia, en plena Transició democràtica, va nàixer un moviment ciutadà que va fer cèlebre el lema: “Volem una Casa de Cultura”. A finals dels anys setanta, ja era tot un clamor i un anhel per als gandians disposar d’una emblemàtica Casa de Cultura.

L’any 1980, les conegudes popularment a Gandia com “les marqueses” van fer el gran pas de cedir l’edifici a l’antiga ‘Caja de Ahorros de Valencia’ per a la seua Obra Cultural (posteriorment, Fundació Bancaixa).

A l’any 1997 l’Ajuntament va invertir 2,4 milions per a reconstruir un edifici que estava en pèssimes condicions. D’aquesta manera, es reformava íntegrament i es conservava un edifici històric significatiu i molt estimat per tota la ciutadania.

L’Ajuntament de Gandia es va oferir a posar els diners necessaris amb la condició de signar un conveni de gestió conjunta. D’alguna manera, això va comportar posar l’immoble en mans públiques, i va permetre blindar l’ús públic de la Casa de la Marquesa.

El 19 de maig de 2000 es va inaugurar la Casa de Cultura fruit de la negociació amb els Trénor, la Fundació Bancaixa i l’Ajuntament. Així ho ha recordat aquest matí l’ex alcaldessa de Gandia, Pepa Frau: “La Cultura de Gandia, de la Safor i més enllà, no s’entendria sense la Casa de la Marquesa. Encara recorde els xiquets que miraven des de fora el jardí i no podien entrar… Per tant, obrir les portes a la cultura, el coneixement va ser mèrit de tota la ciutadania i cal felicitar l’esforç de totes i tots per fer-ho possible”.

La Casa de Cultura en l’actualitat

L’octubre de 2018, quan es va signar l’acord de renovació entre l’Ajuntament de Gandia i la Fundació Bancaixa per a continuar amb l’ús cultural i social de la Casa de la Marquesa, es va reafirmar el ferm compromís i la clara intenció de tots dos organismes per a seguir junts mantenint aquest espai com a punt de trobada de tota la ciutadania.

“Per a nostres és una satisfacció el compromís adquirit en el seu dia per la Fundació Bancaixa amb l’Ajuntament de Gandia, que continuarà existint. Ens trobem amb un edifici emblemàtic i amb una programació difícil de superar”, ha assegurat Alcón.

La Casa de la Marquesa, amb el seu emplaçament en ple cor de la ciutat i el seu suggeridor jardí, té una fórmula que sempre ha funcionat; les xifres d’afluència així ho demostren, amb el milió i mig de persones que han passat per les seues instal·lacions i els vora 5.000 actes que s’han programat en aquests vint anys.

Per al regidor de Cultura, “en uns temps com els que estem vivint és un repte continuar fent cultura. Des del govern local seguim treballant per a fer-ho possible, en aquest cas amb una exposició importantíssima. Som conscients que en un altre moment haguera pogut vindre molta més gent, perquè durat aquest anys hi ha hagut molts protagonistes i col·laboradors, als qui cal agrair la lluita i el treball durant aquests anys i des de la Transició, reivindicant la necessitat d’una casa de cultura… També als companys del departament que han treballant moltíssim, perquè és una mostra de producció pròpia que té el seu mèrit. Una exposició que no només representa la història de la casa, sinó dels darrers dos-cents anys de Gandia. Vull convidar la ciutadania a visitar-la”.

La Casa de Cultura Marqués de González de Quirós forma part d’eixe gran clúster cultural en el qual s’ha convertit el Centre Històric, format pel Teatre Serrano; la Biblioteca Central i l’Arxiu Històric; la Sala Coll Alas; el MAGa i el Museu de les Clarisses, o el Palau Ducal. Un anell cultural equilibrat i de qualitat que es tancarà en un futur amb la rehabilitació de l’edifici de Correus.

Articles relacionats