16.7 C
Gandia
Dijous, 23 maig, 2024

Victoria Fernández, cofundadora de Dulcesol, nomenada Filla Adoptiva de Gandia a títol pòstum

– L’Ajuntament de Gandia nomena Filla Adoptiva, a títol pòstum, a Victoria Fernández Prieto

– Va ser cofundadora de l’empresa Dulcesol (actual Vicky Foods) junt amb el seu marit, Antonio Juan i va aconseguir situar-la com una de les grans firmes de la brioixeria industrial espanyola.

– Es tracta de la segona dona que rep un títol honorífic per part de l’Ajuntament i la tercera persona que ho rep a títol pòstum.

– La corporació municipal de Gandia aprovarà aquest títol en el transcurs d’un plenari extraordinari el pròxim 28 d’abril, quan es compleix el primer aniversari de la mort de Victoria Fernández.

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Gandia, a proposta de l’alcalde, José Manuel Prieto, ha donat el vistiplau unànime a la concessió del títol de Filla Adoptiva de Gandia a títol pòstum a Victoria Fernández Prieto. La corporació municipal de Gandia aprovarà aquest títol, regulat pel Reglament Municipal d’Honors i Distincions, en el transcurs d’un plenari extraordinari que se celebrarà el pròxim dijous 28 d’abril, quan es compleix el primer aniversari de la mort de Victoria Fernández.

Es tracta de la segona dona que rep un títol honorífic per part de l’Ajuntament de Gandia, després que Remedios Lloret, fundadora del Menjador Social, fora nomenada Filla Predilecta de Gandia l’any 2017. D’altra banda, és la tercera vegada que Gandia nomena a un Fill Adoptiu a títol pòstum. Ho va fer l’any 2010 amb el pare escolapi Vicent Faus i posteriorment, l’any 2019, amb el fundador de la Fundació Espurna, José Pedro García Canet.

Victoria Fernández Prieto va nàixer a Malvedo (Astúries), el 28 de desembre de 1934 però va exercir la seua trajectòria professional entre els municipis de Vilallonga i de Gandia, on també va tindre residència. Va ser cofundadora, junt amb el seu marit, Antonio Juan, de la companyia Dulcesol, en la dècada de 1950. Inicialment, la companyia funcionava exclusivament com una panificadora que abastia a tota la comarca. És en la dècada dels anys 60 quan Victoria, juntament el seu home, Antonio, decideixen que és el moment d’innovar i de diversificar l’oferta de l’empresa. La visió creativa i innovadora de Victoria, junt amb l’ambició emprenedora i les ganes de créixer d’Antonio, van donar un magnífic resultat.

En 1972, Victoria Fernández inventa “las Glorias”, les primeres magdalenes quadrades del mercat. La seua particular composició, la seua original forma i el seu preu competitiu va ser tot un èxit i va marcar una fita d’allò que anava a ser la companyia en els següents anys. Arran la mort del seu marit en 1983, Victoria Fernández es va posar al front de la companyia i va ser en els anys de la seua direcció que Dulcesol va fer el salt de l’àmbit regional al nacional, aconseguint situar-se al llarg de les següents dècades entre les grans firmes de la brioixeria industrial espanyola i generant nombrosos llocs de treball a Gandia i la Safor.

En 2007, després de més de cinc dècades en primera línia, Victoria Fernández va passar el testimoni a la segona generació de la família, els seus tres fills: Rafael, actual conseller delegat, Mariola i Juan José, encara que va continuar mantenint-se molt activa en tots els aspectes relacionats amb la gestió de la companyia, que en 2019 passa a denominar-se Vicky Foods en homenatge a la seua cofundadora.

Ateses aquestes circumstàncies, l’alcalde, amb el parer favorable unànime de la Junta de Portaveus, ha acordat l’atorgament del títol de Filla Adoptiva, a títol pòstum “a qui va ser una de les grans dones emprenedores a Gandia i la Safor”. Prieto ha assenyalat que “la contribució de Victoria Fernández no va suposar només una major prosperitat i riquesa econòmica per al nostre territori sinó que el seu esforç i la seua tenacitat al capdavant de Dulcesol es van convertir en una gran promoció econòmica, empresarial i fins i tot social de la ciutat de Gandia i de la comarca de la Safor, fruit de la seua incansable aportació”.

Per la seua banda, el vicealcalde i portaveu de Compromís Més Gandia unida, Josep Alandete, ha assegurat també que aquesta distinció pòstuma “vol reconéixer Victoria Fernández i totes les dones emprenedores que, com ella, han sabut véncer múltiples dificultats per a posar en marxa iniciatives empresarials capdavanteres i arrelades a la comarca generant ocupació i contribuint a la millora de les condicions de vida de la ciutadania”.

D’igual manera, el portaveu del grup municipal del PSPV-PSOE, Vicent Mascarell, ha assegurat que “hui Gandia és una ciutat millor. Les ciutats són grans en la mesura que ho són els seus ciutadans i ciutadanes. Per això, amb aquest acte hui li tornem a Victoria Fernández una xicoteta part del que aquesta dona ha aportat a Gandia”.

Finalment, el portaveu del Grup municipal del PP, Víctor Soler, ha recordat que Victoria “va ser pionera i va marcar el camí abanderant un apoderament de la dona en l’àmbit empresarial en una època en la qual aquesta circumstància era quasi inèdita. Victoria ho va aconseguir i hui aquella xicoteta empresa familiar que va liderar des de les seues arrels és sinònim d’èxit que afegeix valor a la nostra ciutat. Valorem i recordarem sempre el seu llegat”, ha conclòs.

Articles relacionats