22.9 C
Gandia
Diumenge, 3 juliol, 2022

Un projecte d’investigació en esclerosi múltiple serà destinatari de la recaptació solidària de la Cursa de la Dona 2020

– La recaptació solidària de la Cursa de la dona Vicky Foods es destinarà a un projecte d’investigació en esclerosi múltiple

– L’organització de la carrera dedica una part de la inscripció de les participants a l’estudi que realitza la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de l’Hospital La Fe de València per a detectar biomarcadors que permeten diagnosticar millor aquesta malaltia.

– Continuen els entrenaments gratuïts: aquest dissabte serà a Oliva i el diumenge, a Gandia. La carrera se celebrarà a Gandia el diumenge  29 de març.

La Cursa de la dona Vicky Foods destinarà la recaptació solidària d’enguany a un projecte sobre esclerosi múltiple que persegueix millorar el diagnòstic i la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta malaltia. L’estudi en qüestió el desenvolupa la Unitat de Neuroimmunologia-CSUR de l’Hospital Universitari La Fe de València, al capdavant de la qual està el neuròleg valencià Bonaventura Casanova. La carrera, organitzada pel Club dAtletisme Safor Teika, se celebrarà a Gandia diumenge que ve, 29 de març.

L’esclerosi múltiple és una malaltia inflamatòria crònica autoimmune que afecta el sistema nerviós central, per causes que encara es desconeixen. Actualment és el motiu més freqüent de discapacitat no causada per traumatisme entre adults joves. A Espanya existeixen unes 47.000 persones afectades (unes 5.500 en la Comunitat Valenciana), xifres que ho situen com un país de prevalença moderada-alta. L’edat mitjana de presentació de la malaltia se situa entre els 20 als 40 anys, i té rostre femení, ja que afecta més dones, amb un 70% dels casos sobre el total. Els símptomes més freqüents són minvament de visió, pèrdua de força en les extremitats o incontinència urinària. No comporta risc vital i respon al tractament, de manera que només en comptades excepcions requereix l’ús d’una cadira de rodes.

La forma d’esclerosi múltiple més freqüent és la remitent-recurrent, que es caracteritza per brots puntuals de la malaltia, dels quals el pacient es pot recuperar totalment o parcialment. La forma progressiva, en la qual l’empitjorament és continu i gradual sense brots (primària progressiva) o amb un inici a brots i una posterior progressió (secundària progressiva), es presenta per igual en tots dos sexes.

Encara que no incideix en l’esperança de vida de les persones que la pateixen, els símptomes que experimenten tant físics com cognitius impacten sobre la vida personal, familiar, social i econòmica. En general, la qualitat de vida de les persones es veu perjudicada, ja que aquests símptomes no sols tenen un impacte físic sinó també emocional. El diagnòstic precoç i els nous tractaments han millorat en gran manera aquesta situació.

Per desgràcia, no existeix una prova mèdica específica per a detectar la malaltia, per la qual cosa el diagnòstic és complex i requereix molt temps. Per això és important identificar marcadors, és a dir, trobar substàncies en la sang o altres líquids que informen sobre què està ocorrent en el sistema nerviós central o com evolucionarà la malaltia.

Aquestes substàncies es denominen biomarcadors i estan presents en líquids biològics com la sang o el líquid cefalorraquidi que banya al cervell. Des de l’hospital La Fe s’ha posat en marxa un projecte per a determinar en sang perifèrica una proteïna denominada cadena lleugera del neurofilament (NfL) com biomarcador que assenyale la destrucció de les fibres nervioses (axons) de les neurones del cervell.

“Disposar d’aquests biomarcadors ens permetrà atacar a la malaltia de forma més primerenca per a previndre la discapacitat a llarg termini, augmentar l’eficàcia de la teràpia i disminuir els efectes secundaris derivats del tractament. En definitiva, això millorarà en gran manera la qualitat de vida dels pacients”, assenyala el doctor Casanova. “A més, l’estudi permetrà posar a l’abast de tots els pacients amb esclerosi múltiple de la Comunitat Valenciana les millors eines de diagnòstic i pronòstic en la sang i el líquid cefalorraquidi que existeixen en l’actualitat, amb independència de l’hospital on siguen estudiats, la qual cosa suposa un pas quant a qualitat i equitat”, afig el neuròleg.

La investigació també pot ajudar a les pacients amb esclerosi múltiple que volen ser mares. Encara que no existeixen limitacions per a això, és important que les dones diagnosticades planifiquen la maternitat a causa de les repercussions del tractament.

Articles relacionats