20.1 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

Un projecte de retirada de residus de la mar permet extraure centenars de quilos de plàstics del litorial de Gandia

El projecte RepescaPlas ‘Valorització material de residus plàstics recuperats del mar: caracterització, aplicacions i desenvolupament de producte’ ha permès retirar dels entorns dels ports de Gandia i Marín i Vigo (Galícia) 837 quilos d’escombraries marines, “molt per sobre de l’objectiu inicial de 300 quilos”.
Aquesta iniciativa sorgeix per oferir una solució a les escombraries marines i els seus efectes negatius en el mitjà marí, transformant els residus retirats amb l’ajuda dels pescadors, pertanyents a la fracció plàstic, en nous productes que es puguen introduir al mercat.
L’inici, en el mes de març, de la retirada dels residus oposats durant les labors de pesca per part dels pescadors participants, embarcats en bucs d’arrossegament i d’arts menors de la Confraria de Gandia i en els “arrastreros” que descarreguen en els ports Marín i Vigo, han permès extreure 837 kg d’escombraries marines dels fons situats en zones properes a aquests ports de la costa.
També s’han iniciat, durant els mesos d’abril i maig, els treballs de caracterització, comptabilitzant i classificant els residus marins emprant la metodologia de la plataforma Marnoba, desenvolupada per l’Associació Abocaments Zero amb el suport de la Fundació Biodiversitat, possibilitant l’obtenció d’una informació fonamental sobre les escombraries marines dipositades en fons, de més de 50 metres en el cas del Mediterrani o de més de 100 metres a la zona de l’Atlàntic proper a les costes de Galícia, que serà enviada al programa de seguiment d’escombraries marines del Ministeri de Transició Ecològica.
En aquests primers mesos s’han pogut comptabilitzar i classificar uns 4.070 objectes, 3.870 objectes retirats per bucs d’arrossegament i 200 objectes obtinguts per mitjà de l’ús de les denominades arts de pesca menors, com el trasmallo, recollint-se per mitjà d’aquest art escombraries marines flotants.
Els objectes retirats corresponen en un 78% a la categoria de plàstic (3.171 unitats); metall amb un 9% i la d’uns altres -en la qual s’inclouen objectes com a robes, teles, botes de goma, pneumàtics i sabates- amb un 7%. La resta, amb un 6%, són els objectes trobats de les categories paper/cartró, fusta treballada, vidre, residus higiènic-sanitaris, no trobant-se, de moment, cap residu de la categoria mèdics.
Respecte al ‘top ten’ dels objectes principals trobats sis d’aquests: bosses de plàstic; embalatges industrials-làmines de plàstic; ampolles de plàstic; caps i cordes de plàstic; llaunes de beguda de metall; ampolles i fragments de vidre, s’han localitzat en les dues demarcacions on es desenvolupa el projecte, és a dir, demarcació llevantí-balear i demarcació noratlántica, de les cinc en què es divideix el litoral espanyol.
El projecte RepescaPlas es desenvolupa amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel FEMP. El projecte està coordinat per Aimplas i compta amb la participació de Fundació Global Nature, Associació Abocaments Zero, Universitat de Vigo i la Confraria de Pescadors de Gandia.

Articles relacionats