14.7 C
Gandia
Dilluns, 4 desembre, 2023

Un projecte d’arquitectes madrilenys que emula una corrala guanya el concurs d’idees per a un edifici d’habitatges en sòl públic a Gandia

El coordinador general d’Urbanisme de l’Ajuntament de Gandia, Vicent Mascarell, i Amelia Morant, delegada del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València en la seua delegació de la Safor, han presentat el resultat del concurs d’idees per a la construcció de l’edifici en règim de cooperativa que anirà situat en la parcel·la R-10 en el districte de Santa Anna.

El responsable d’Urbanisme ha al·ludit al conveni de col·laboració que fa uns mesos l’Ajuntament de Gandia va signar amb el Col·legi d’Arquitectes de València per a la promoció d’habitatges en règim de cooperativa a la ciutat, concretament sobre un terreny de 1000 metres quadrats propietat de l’Entintat Valenciana de l’Habitatge i Sól (EVAH), dependent de la Generalitat Valenciana.

El concurs ha tingut bon acolliment, i s’han presentat 66 professionals de tota Espanya.

Mascarell ha agraït la professionalitat dels participants i la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de València, i ha destacat que “és poc habitual que l’Administració cedisca parcel·les públiques, però si damunt parlem d’una parcel·la situada en un punt estratègic com a Santa Anna al costat del que serà el futur Palau de Justícia, és doblement d’agrair”. Així mateix ha posat l’accent en la necessitat de pensar en l’actualitat en un altre tipus d’edificis, “és possible fer un habitatge sostenible econòmic i ecològicament, que no siga excessivament cara i que siga digna i bonica al mateix temps.”

Esperem que aquestes idees després siguen una realitat, per això, les posarem a la disposició de les cooperatives que al final siguen adjudicatàries perquè si ho consideren oportú les porten avant”, ha conclòs Mascarell.

Per part seua, Amelia Morant ha presentat els projectes guanyadors, fruit d’una àrdua deliberació a causa de la gran qualitat dels treballs. “S’ha tingut en compte l’estètica exterior, la funcionalitat dels espais, les distribucions interiors, l’eficiència energètica i la part econòmica de les idees presentades, ha comentat Morant.

Primer premi: Alqueria

El primer premi de 4.000 euros ha sigut concedit a la proposta que porta com a lema Alqueria, presentada per l’equip de Madrid format per Javier Alejo Hernández Ayllón, Verónica Paradela Pernas i Javier de Andrés de Vicente.

Un disseny que, segons les paraules del responsable d’Urbanisme, recorda les antigues cases de corredors o “corralas” i on s’ha valorat la versatilitat i adaptabilitat a diferents maneres d’habitar, maximitzant espais i possibilitant reconfiguracions. “Per la seua bona interrelació de l’espai interior de l’immoble  amb l’espai exterior urbà (pati-hort, espais col·lectius), i per la seua voluntat de materialitzar un sistema passiu equilibrat per a crear temperatures confortables tot l’any”, ha informat la representant del Col·legi d’Arquitectes.

També s’han concedit dos accèssits, premiats amb 2.500 euros cadascun. El primer accèssit li ho ha portat el treball Tercios y Urdidos, de Juan Luís Romero Masero, Miguel Ángel Gilabert Campos i Azahara Román Navarro. El segon ha recaigut en La cooperativeta, de Rafael Vargas Lozano, Alba Cariñena Gil i Ana Vargas Núñez.

El jurat ha considerat atorgar dos Esments d’Honor als projectes Veïnat, de Manuel Cerdà Pérez, i Senda, de José Luís Moreno Delgado.

Tots els treballs s’han realitzat complint amb la normativa d’edificabilitat de l’ajuntament de Gandia.

Finalment, Morant ha subratllat que “l’objectiu és fer una ciutat per a la ciutadania i l’Ajuntament de Gandia ens ha donat l’oportunitat als arquitectes d’ajudar a millorar aquesta ciutat”.

Articles relacionats