15 C
Gandia
Divendres, 19 abril, 2024

Un documental mostra els 35 anys del parc de bombers de Gandia

Els bombers del parc de Gandia del Consorci Provincial de Bombers de València, tanquen l’any amb el llançament d’un documental que recorre els 35 anys de vida d’aquest parc. El de Gandia és un dels sis parcs principals amb què compta el CPBV, que a més hi disposa d’onze parcs auxiliars, i set de voluntaris. En el cas del parc de Gandia, hi va nàixer en 1986, el mateix any de constitució del Consorci.

Bombers Gandia 1

El documental rep el nom de “35 anys mirant al Bayren”, i recopila nombroses entrevistes, testimonis i imatges del que han sigut aquestes dècades d’història del parc, l’evolució al si del Consorci, i aquells serveis i emergències més destacats durant aquest temps. Així, es tracten episodis que hi van marcar el treball dels efectius del parc, com les inundacions de La Safor de l’any 1987, la col·locació d’un cotxe bomba d’ETA a Gandia en 2001, o l’incendi forestal de Llutxent de 2018. A més també s’hi aborda un tema en què el parc de Gandia ha destacat, que és la seua tasca en excarceració en accidents de trànsit.

La idea del documental hi va sorgir de dos dels bombers del parc, David Rodríguez i Josep Monforte, arran de la propera jubilació de David. El que anava a ser sols un testimoni personal s’hi ha transformat en un documental dividit en tres capítols d’uns 50 minuts cadascun que aborda l’evolució de tot el parc i compta amb nombroses entrevistes que rememoren les principals fites del parc de Gandia i de tot el Consorci Provincial de Bombers de València.

El documental ha sigut íntegrament gravat i editat pels dos bombers promotors de la idea, amb els recursos casolans de què disposaven, i comptant amb la col·laboració de nombrosos companys i companyes que han participat oferint el seu testimoni. David s’hi ha encarregat de l’edició de vídeo, mentre que Josep ha adoptat el rol de guionista i periodista.

Un esforç que hi pensen que paga la pena. Segons explica Josep Monforte “de vegades ens resulta difícil explicar a les noves generacions i els bombers de nou ingrés totes les diferències de tecnologies i metodologia que hi ha ara respecte a fa 35 anys, i pensem que amb aquest vídeo ho podem mostrar millor”.

Però per damunt de totes les coses, al documental hi destaca l’orgull per ser bomber. “Estem en un Consorci que jo he vist nàixer i créixer, que és punter, i em sent orgullós de dir que soc bomber del Consorci”, assenyala David. Una reflexió que hi va més enllà, ja que, pròxim a la jubilació, manté intacta la il·lusió per la seua professió. “No hi ha treball millor que eixir a ajudar a la gent que ho necessita. Si tornàrem a nàixer, voldríem tornar a ser bombers”.

Per accedir al documental clic a l’enllaç: https://www.youtube.com/playlist?list=PL-eIuGWCNOr40-OvAj9fs9-e7kpeHLbvP  

Articles relacionats