Un curs de la Universitat d’Estiu de Gandia sobre refugiats i desplaçats guanya vigència amb l’actual situació

La invervenció de Mª Jesús Vega, d’ACNUR-Espanya, obrirà dijous 19 de juliol a les 10 del matí el curs «Refugiats, desplaçats, migrats, oblidats. Entre el dret i la indiferència», en el marc de la 35ª Universitat d’Estiu de Gandia. Vega oferirà la conferència titulada “L’acollida dels refugiats a Espanya i la Unió Europea”.
Este curs de la Universitat d’Estiu ha cobrat protagonisme arran de l’arribada fa pocs dies al port de València del vaixell Aquarius amb 629 refugiats. No obstant, la situació que s’ha viscut els últims anys en relació amb la gestió de l’arribada a Europa de milers de persones desplaçades per diferents conflictes, especialment en el cas de la guerra de Síria, ha tornat a posar en qüestió les polítiques dels països d’acolliment enmig d’una crisi humanitària de grans dimensions. Les escenes que s’han vist repetidament al Mediterrani i a les fronteres de la Unió Europa mostren una profunda fallida jurídica i moral dels sistemes de protecció dels refugiats. En aquest curs es pretén apropar-s’hi des de diversos enfocaments (l’anàlisi de l’acadèmia, l’activisme de la societat civil, l’acció professional i el paper dels mitjans de comunicació) a una comprensió global de la qüestió dels refugiats i desplaçats. Coordinadors.
El curs està coordinat pel professor titular de la Universitat de València Joan Lacomba Vázquez, delDepartament de Treball Social i Serveis Socials, i Ximo Revert Roldán, cap de l’ Àrea de Cooperació (FGUV) de la Universitat de València.
El programa es completa el mateix 19 de juliol entre les 12.00 i 14.00 hores amb la conferència “Els refugiats i la seva integració en la societat europea”, a càrrec de Juan Iglesias, de la Càtedra de Refugiats i Migrants Forçosos de la Universitat Pontifícia de Comillas.
Per la vesprada, de 16.00 a 18.00 hores, s’ha organitzat la “Taula testimonis”, amb Amin Yasin (CAR Mislata), Joumana Sweiss (voluntària Campaña CIES NO), Katia Lurbe (Investigadora INRA, París.
Divendres 20 de juliol la jornda començarà a les 10.00 amb la conferència “Les fronteres: un món d’exclusions”, amb Natalia Ribas, investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona.Després, de 12.00 a 14.00 hores, Yolanda Álvarez, periodista RTVE, pronunciarà la conferència “Els refugiats i els mitjans de comunicació”.

Et Pot Interessar