Un curs de la Universitat d’Estiu de Gandia aborda el passat, present i futur de les tècniques de reproducció humana

Antonio Pellicer Martínez, José A. Remohí Giménez i Pilar Alamá impartiran els dies 16 i 17 de juliol un curs en el marc de la Universitat de Gandia, en col·laboració amb l’Institut Valencià d’Infertilitat, en el que abordaran el passat, present i futura de les tècniques de reproducció humana, una funció bàsica per al manteniment de l’espècie. És per açò que el seu interès és remunta a l’inici de les civilitzacions, ja que els problemes per a poder reproduir-se són tan antics com els humans mateixos. En el segle XX, va ser quan es van iniciar els primers avanços en el maneig i tractament de les parelles amb dificultat per a reproduir-se, i van començar labors d’estudi de l’endocrinologia reproductiva, l’ús de fàrmacs per ajudar a l’ovulació i el recompte dels espermatozoides.

Tots aquests avanços culminen en 1978, quan es va aconseguir el naixement de la primera xiqueta després de la fecundació in vitro d’un òvul i un espermatozoide i la seua transferència intrauterina posterior. Açò va suposar una fita històrica per a la medicina i per a la societat i també l’inici de la medicina reproductiva actual, que va més enllà d’abordar i tractar els problemes de reproducció de les parelles amb esterilitat. L’aplicació de la medicina reproductiva en parelles no estèrils està facilitant l’aparició de nous models familiars (famílies monoparentals, fills en parelles d’homosexuals, fills en dones d’edat avançada) fins i tot fills que naixen per a guarir germans. En l’actualitat, la medicina reproductiva també vol ser una medicina preventiva en què es detecten precoçment els casos amb el risc de tenir problemes de reproducció en un futur, a més de contribuir a disminuir el risc de naixements amb malalties greus.

Programa

Dilluns 16 de juliol
MATÍ
De 9.30 a 10.00 hores
Presentació:
“Reproducció en l’espècie humana”
Pilar Alamá Faubel. Ginecòloga de l’Institut Valencià d´Infertilitat (IVI). Especialista en medicina reproductiva i Directora d´Unitat d’Ovodonació.
• L’esterilitat: definició i origen
De 10.00 a 10.30 hores
“Esterilitat: epidemiologia, definició i classificació”
Anna Asensio. Ginecòloga de l’Institut Valencià d´Infertilitat (IVI). Ginecòloga de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia.
De 10.30 a 11.00 hores
“Esterilitat d’origen femení”
Vicent Carmona. Cap de Servici d’ Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia.
D’11.00 a 11.30 hores
“Esterilitat d’origen masculí”
Pilar Alamá Faubel. Ginecòloga de l’Institut Valencià d´Infertilitat (IVI). Especialista en medicina reproductiva i Directora d´Unitat d’Ovodonació.
• Tècniques de reproducció assistida
De 12.00 a 12.30 hores
“Història de les tècniques de reproducció assistida”
Amparo Ruiz. Metgessa. Directora de l’IVI València.
De 12.30 a 13.00 hores
“Els reptes de la medicina reproductiva”
Antonio Pellicer Martínez. CU Dept. Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia, Universitat de València i President del Grup de l’Institut Valenciano d’Infertilitat (IVI).
De 13.00 a 13.30 hores
“Tècniques de reproducció assistida. IAH”
Anna Asensio. Ginecòloga de l’Institut Valencià d´Infertilitat (IVI). Ginecòloga del Hospital Francesc de Borja de Gandia
De 13.30 a 14.30 hores
“Taula redona”
Moderadora:
Amparo Ruiz. Metgessa. Directora de l’IVI València.

Dimarts 17 de juliol
MATÍ
De 9.30 a 10.15 hores
“Tècniques de reproducció assistida. FIV, ICSI, PGS, OVODON”
Pilar Alamá. Ginecòloga de l’Institut Valencià d´Infertilitat (IVI). Especialista en medicina reproductiva i Directora d´Unitat d’Ovodonació.
De 10.15 a 11.00 hores
“Laboratori de FIV”
Arancha Galán. Embriòloga. Subdirectora del Laboratori de FIV. IVI VALENCIA
D’11.00 a 11.30 hores
“Genètica aplicada a la medicina reproductiva”
Pilar Alamá. Ginecòloga de l’Institut Valencià d´Infertilitat (IVI). Especialista en medicina reproductiva i Directora d´Unitat d’Ovodonació.
• Reproducció humana: dimensió social i perspectives de futur
De 12.00 a 12.30 hores
“Es pot prevenir l’esterilitat? Preserva
Anna Asensio. Ginecòloga de l’Institut Valencià d´Infertilitat (IVI). Ginecòloga de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia
De 12.30 a 13.00 hores
“Reproducció assistida i la seua relació amb la societat”
Ricardo Pedrós. Global Communications Marketing.
De 13.00 a 13.30 hores
“Medicina reproductiva i les noves tecnologies”
Miguel Ángel Almudéver. Global Head of IT, Business Intelligence.
De 13.30 a 14.00 hores
Taula redona: Dubtes-Preguntes.
Modera: Pila Alamá. Ginecòloga de l’Institut Valencià d´Infertilitat (IVI). Especialista en medicina reproductiva i Directora d´Unitat d’Ovodonació.

Et Pot Interessar