18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Última hora: La Comunitat Valenciana suma 21 nous casos positius de coronavirus

– Els casos corresponen a les províncies de València i Alacant i la xifra de casos positius s’eleva a 119

– El Ple del Consell ha aprovat mesures extraordinàries respecte al personal sanitari que es mantindran mentre siga necessari

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha confirmat 21 nous casos positius de *coronavirus en la Comunitat Valenciana, la qual cosa eleva a 119 els casos actius.

La consellera ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, on ha comparegut al costat de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra.

A la província de València s’han detectat 17 nous casos: un home, que és un cas secundari, presenta símptomes lleus i es recupera en el seu domicili; un home (cas importat) que està ingressat a l’hospital; dos homes (casos en investigació) que es recuperen en el seu domicili; un home (cas secundari) que està ingressat perquè compleix criteris; dos homes (casos en investigació) ingressats; i dos homes professionals sanitaris: un cas importat amb símptomes lleus en el seu domicili i 1 cas en investigació amb símptomes lleus en el seu domicili.

D’altra banda, quatre dones (casos secundaris) amb símptomes lleus i en domicili; dues dones professionals sanitàries (casos secundaris) amb símptomes lleus i en el seu domicili; i una dona (cas importat) que sí que es troba ingressada a l’hospital.

A la província d’Alacant s’han registrat 4 positius més. Es tracta de dos homes: un cas secundari lleu que es recupera en el seu domicili i un home, personal sanitari, que es troba ingressat. A més, dues dones: un cas en investigació ingressat a l’hospital i una dona que ha sigut traslladada a l’UCI i també es troba en investigació.

L’últim cas correspon, segons ha anunciat la consellera, a la directora general de Salut Pública, Ofelia Gimeno, que es troba lleu i recuperant-se en el seu domicili.

Per tant, en aquest moment, en la Comunitat Valenciana hi ha 119 casos actius: 4 a la província de Castelló, 85 en la de València i 30 a la província d’Alacant.

De tots aquests casos, 31 es troben ingressats i 60 es recuperen en el seu domicili, mentre que 28 dels 30 casos positius de la residència de persones majors es troben en el centre. A més, hi ha 130 professionals sanitaris en aïllament preventiu.

La consellera ha informat també que, fins al moment, s’han realitzat 2.221 proves amb resultat negatiu i que la línia 900 300 555 ha atés des que es va posar en marxa més de 12.600 crides.

Aquest dijous es va habilitar en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat una secció perquè les persones que tenen dubtes puguen realitzar un ‘Autotest’ inicial i comprovar si són possibles contagiats per coronavirus.

Segons ha apuntat Barceló, ha rebut ja més de 776.000 consultes, i moltes d’elles provenen d’altres comunitats autònomes i de ciutats com Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa o Valladolid.

Mesures extraordinàries per a personal sanitari

La consellera ha fet públiques les mesures que s’han adoptat aquest divendres en el Ple del Consell en relació al personal sanitari de la Comunitat Valenciana i que s’aplicaran “mentre es mantinga la situació de necessitat derivada del brot pandèmic per Covid-19”.

Aquestes mesures contemplen la posada a la disposició del Sistema Valencià de Salut els mitjans i recursos sanitaris de diputacions, ajuntaments, mútues d’accidents i treball i de centres i establiments sanitaris privats, així com l’autorització per a habilitar espais per a ús sanitari en locals públics o privats que reunisquen les condicions necessàries per a prestar assistència sanitària (ambulatòria, de consulta o hospitalització.).

A més, tot el personal dependent funcionalment de la Conselleria de Sanitat podrà ser requerit per a realitzar funcions relacionades amb l’assistència o cobertura de la present contingència segons les seues competències, diferents de les corresponents al seu lloc de treball categoria o especialitat. També podran adoptar-se mesures de mobilitat geogràfica en l’àmbit de la Comunitat.

D’altra banda, se suspén temporalment la normativa ordinària en matèria de jornada de treball i descans del personal sanitari, tenint en compte que “la suma dels descansos en període setmanal no podrà ser inferior a 70 hores amb una mitjana de descans entre jornades de treball de 10 hores”, apuntava Barceló.

El decret contempla també la possibilitat de reincorporar al personal en determinats llocs, podent suspendre temporalment les exempcions de guàrdies per raons d’edat i les autoritzacions de compatibilitat per a l’exercici d’altres activitats. En la mateixa línia, s’ofereix una autorització excepcional per a nomenar a personal amb titulació de medicina però sense l’especialitat corresponent o recuperar al personal jubilat menor de 70 anys.

Finalment, Barceló ha explicat que es podran fer contractes laborals de duració determinada per obra i serveis a estudiants de medicina i infermeria en el seu últim any de formació, però les activitats d’aquestes persones estaran sempre supervisades per un professional sanitari.

Mesures especials de caràcter preventiu

La consellera ha explicat també que s’han signat dues resolucions en les quals s’acorden mesures especials de caràcter preventiu per a limitar la propagació i el contagi per coronavirus.

En aquest sentit, recordava que si, es presenten símptomes de COVID-19, s’ha d’evitar anar al centre d’atenció primària i telefonar al 900 300 555, i els pacients que presenten simptomatologia compatible amb la malaltia seran atesos preferentment en els seus domicilis.

A més, segons les necessitats dels centres hospitalaris, es podran suspendre o ajornar els ingressos i intervencions quirúrgiques programades i les proves diagnòstiques i consultes externes no preferents i, sempre que siga possible, s’habilitaran llits de reserva i nous llits als hospitals de la Comunitat.

Finalment, Barceló ha comunicat que es prohibeixen les vetles de persones mortes per COVID-19, tant en instal·lacions públiques com privades i que “no es descarta que aquesta mesura puga fer-se extensiva per a tota mena de vetles”.

Articles relacionats