9.9 C
Gandia
Dimarts, 23 abril, 2024

El TSJ sentencia que l’alcalde de Vilallonga va vulnerar els drets d’un regidor

El Tribunal de Justícia de la Comunitat Valenciana acaba de condemnar a l’alcalde socialista de Vilallonga, Enrique Llorca, per vulneració dels drets d’un regidor de Compromís. En una sentència notificada dijous 8 de febrer, el magistrats de la Sala del Contenciós Administratiu declaren que l’alcalde va vulnerar els drets fonamentals de participació política del  portaveu de Compromís, Santi Alberca, en l’Ajuntament de Vilallonga per impedir-li defendre les seues propostes al ple de pressupostos.
Els fets es remunten al ple municipal d’agost de 2016. En el punt corresponent als pressupostos el portaveu de Compromís havia presentat esmenes i propostes a fi que es debateren i es sotmeteren a votació. L’alcalde va decidir que només es podien debatre i votar les esmenes i propostes del Partit Popular.

Intervenció de la Fiscalia
En el procediment judicial la Fiscalia va demanar que s’estimara la demanda del portaveu de Compromís perquè era evident que l’actitud de l’alcalde “implica una obstrucció a l’exercici de les funcions de càrrec públic de regidor”.
La sentència explica que “no existeix cap precepte que empare el rebuig de la proposició d’esmenes” per part de l’alcalde. Les propostes les havia presentat el regidor amb 7 dies d’antelació al plenari, i afegeix que “la seua acceptació o no”, “no compet a l’alcalde que presideix el plenari, si no al propi Ple com a òrgan sobirà” que ho ha de fer “mitjan votació, que [en el present cas] li ha estat sostreta”.
En conseqüència, “el rebuig de les propostes del regidor és infundat i vulnera el dret  constitucionalment protegit” a “participar en els assumptes públics a través de representant”.

Crítiques a la secretària
Des de Compromís lamenten també l’actuació de la secretària municipal, qui malgrat l’evidència d’un comportament manifestament il·legal de l’alcalde en el ple, i a pesar de les seues queixes i protestes, es va mantindre al marge i no va formular la més mínima advertència o observació d’il·legalitat. En este sentit, recorden que “és secretària de l’Ajuntament i no de l’alcalde de torn” i que “està al servei dels interessos generals, encara que açò supose contrariar a l’alcalde”.
Per últim, lamenten el comportament reiteradament “autoritari i prepotent” de l’alcaldia de Vilallonga a qui reclamen que abone ell les despeses d’advocats i procuradors ocasionades a l’Ajuntament en este nou plet perdut. Cal recordar que fa pocs dies altre tribunal va fallar en contra de l’alcalde en la demanda d’un treballador. 
Qui fóra portaveu, Santi Alberca, ha manifestat que “el temps ens ha tornat a donar la raó i posa a cadascú en el seu lloc, i els Jutjats tornen a declarar il·legal i contrària a les normes una actuació de l’alcalde”. 

Articles relacionats