Transparència sorprèn al món cultural amb l’atorgament d’una subvenció a la RACV

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, que dirigeix Manuel Alcaraz, ha signat un conveni amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) pel qual l’entitat cultural rebrà una subvenció enguany de 2018 destinada a “la realització d’actuacions relacionades amb el desplegament de l’Estatut d’Autonomia i la difusió i divulgació del Dret Foral Valencià i la promoció i consolidació de l’autogovern”.

El conveni i la subvenció han generat certa perplexitat en el món cultural valencià, pel que la RACV no només ha demostrat tindre com a objectiu principal la promoció de la secessió lingüística, sinó que a més se l’acusa de ser en part responsable de que l’arxiu de Lo Rat Penat siga inaccessible, estiga abandonat, i probablement s’haja perdut una part. Segons historiadors que hi van tenir accés als anys setanta, del segle XIX gairebé queda res a l’arxiu, i de la primera meitat del segle XX “s’ha balafiat” bona part dels fons.

Amb aquests antecedents, el conveni ha estat qualificat des de diversos sectors com una contradicció pel fet que la Conselleria de Transparència subvencione una entitat que manté una gestió opaca dels seus arxius. No obstant, les mateixes fonts han expressat l’esperança de que esta nova línia de col·laboració entre la Generalitat i la RACV faça desistir l’entitat cultural de defensar posicions acientífiques respecte de la llengua, i de promoure posicionaments que consideren polítics destinats a afermar el castellà en la zona valencianoparlant mitjançant la màxima de divideix i venceràs.

Et Pot Interessar