13.9 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

Detenen quatre persones per vendre droga en zones d’oci d’Oliva

Efectius de la Guàrdia Civil han detingut a quatre persones acusades de vendre droga en zones d’oci d’Oliva, segons ha informat l’Institut Armat en un comunicat. Els agents els van intervenir 40 quilos d’haixix premsat, un quilo de cors de marihuana, un vehicle, una bàscula, sis telèfons mòbils i 840 euros en metàl·lic.
Aquesta operació es va produir dins dels serveis establits per a prevenir el tràfic i cultiu de substàncies estupefaents en la província de València, i en el marc del ‘Pla Operatiu de Resposta Policial al tràfic minorista i consum de drogues en zones, llocs i locals d’Oci’.
La Guàrdia Civil d’Oliva investigava el possible consum i venda de substàncies estupefaents en zones d’oci. Es va comprovar que hi havia quatre homes que es dedicaven a la venda de substàncies estupefaents per les zones d’oci de localitats com Oliva i que es desplaçaven per aquests llocs amb el vehicle d’un d’ells.
La fase d’explotació d’aquest operatiu va transcórrer el passat dia 4 i 5 d’aquest mes de juliol i es va saldar amb la detenció de quatre homes d’edats compreses entre els 33 i 54 anys, tres d’ells de nacionalitat espanyola i el quart de nacionalitat marroquina, qui era l’encarregat d’aconseguir aquestes substàncies per a la seua posterior venda. Per açò, a aquestes quatre persones se’ls atribueix un delicte contra la salut publica (tràfic de drogues). Les diligències han sigut lliurades al Jutjat d’Instrucció numere 2 de Gandia.

Contraban de tabac

D’altra banda, una operació conjunta de l’Agència Tributària i la Guàrdia Civil (a la qual correspon la imatge) ha permès intervenir 2,3 tones de fulla i ‘strip’ de tabac de contraban llest per a la seua venda per internet en tota Espanya i desarticular al grup responsable dels fets, amb tres dels seus integrants detinguts a la Safor, entre ells el considerat capitost. Operaven des d’un magatzem d’Oliva i una empresa de Gandia. 
Segons ha informat l’Agència Tributària en un comunicat, el tabac es portava en camions des de Bulgària, on residia el presumpte capitost del grup i es venia per internet. Per a dissimular l’activitat comercial il·legal, l’organització advertia que el tabac no era apte per al consum humà, però en el detall del producte informava al consumidor sobre el seu sabor i mescles possibles.
Aprofitant la presència del líder del grup contrabandista a Gandia, propietari al seu torn de l’empresa investigada i resident habitual a Bulgària, es va activar la fase final de la denominada operació ‘Maritsa’, en la qual es va detenir als tres presumptes integrants de l’organització i es va intervenir el tabac en fulla i ‘strip’ (trossos xicotets de les fulles del tabac, obtinguts després de retirar les fibres).
En el marc de l’operació, s’han registrat diversos immobles, bloquejat 55.000 euros en comptes bancaris associades al grup criminal i s’ha intervingut abundant documentació i dispositius d’emmagatzematge informàtic, material relacionat amb la comptabilitat i anotacions sobre la venda del tabac.
L’operació ‘Maritsa’ es va iniciar fa mesos amb una recerca per la suposada comissió de delictes de contraban i contra la Hisenda Pública mitjançant la venda online de tabac a través d’una companyia comercial. La pàgina web investigada oferia nombroses varietats de tabac, “molt semblants” a les marques legals de venda comercial.
Fins i tot, s’oferien “importants descomptes” com més gran fóra la comanda i amb un servei de repartiment a qualsevol part de territori nacional. L’empresa estava inscrita en el registre mercantil i l’activitat declarada era la de comerç de cereals, plantes, abonaments i animals.
En la pàgina web, per a dissimular la il·legalitat de la seua activitat comercial, advertia als consumidors que els productes en venda “no eren aptes per al consum humà però, al mateix temps, en oferir al comprador informació detallada de cada producte, feia referència a qualitats i característiques del tabac com el seu sabor, quantitat de sucre i les mescles possibles, a més d’altres com el seu color, olor, intensitat, nicotina, procedència i tipus de cort”.
Les recerques per a aclarir l’entorn de l’empresa i la seua activitat econòmica van permetre conèixer la procedència del tabac, Bulgària, i que arribava a Espanya en caixes de 150 i 200 quilos a bord de camions de transport internacional de mercaderies.
El tabac es carregava en una fàbrica legal de venda de fulla de tabac búlgara i, a l’arribada a Espanya, es descarregava en un magatzem de logística situat a Oliva, on inicialment quedaven emmagatzemades fins al seu trasllat a les instal·lacions de l’empresa investigada.
Posteriorment, el tabac es distribuïa a la clientela sota comanda a través d’una empresa de transport urgent de paqueteria per tot el territori nacional. Tot aquest procés era tutelat i dirigit pel capitost de l’organització contrabandista.
El consumidor únicament havia de realitzar una senzilla operació manual de picat final del tabac per a l’elaboració de cigarrets o per a fumar en pipa. L’activitat ara denunciada en els jutjats, a més de constituir un presumpte delicte de contraban, també suposaria un altre contra la Hisenda Pública.
El tabac està sotmès a un impost especial, que en aquest cas, per les característiques del que ha sigut decomissat, seria de 22 euros per quilo de producte. S’estan investigant totes les operacions de l’empresa per a determinar possibles enviaments anteriors.
L’operació ha sigut duta a terme per funcionaris de l’Agència Estatal d’Administració Tributària de l’Àrea Regional de Vigilància Duanera de València, i de l’equip de Policia Judicial de Gandia adscrit a la Comandància de la Guàrdia Civil de València.
El titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Gandia, que dirigeix la causa, ha resolt que d0s dels detinguts ingressen a la presó provisional (el líder del grup i l’encarregat de l’empresa a Espanya), mentre que el tercer ha quedat en llibertat amb càrrecs, segons la mateixa font.

Articles relacionats