19.7 C
Gandia
Dilluns, 20 maig, 2024

Torna la Festa de l’Escaldà a Ròtova

– El pròxim dia 28 d’agost, al riurau de la Rogeta de Ròtova, tindrà lloc la festa de l’escaldà.

– El Centre d’Interpretació de la Pansa, a Ròtova, acull diumenge de matí, i per segon any consecutiu, la Festa de l’Escaldà del municipi.

Les últimes vegades que es va escaldar a Ròtova fou, entre d’altres, al riurau dels mestrets, a la dècada dels 50 del segle XX, els propietaris del qual eren els germans Elies, Maria i Conxeta; al riurau de Bernardino; i al riurau del Coeter, cap a l’any 1957 la vinya va deixar de donar rendiment.

Vora 66 anys després de la desaparició d’aquesta activitat, Ròtova tornarà a escaldar raïm de moscatell. Un procés mitjançant el qual s’obté la pansa, en aquesta ocasió com un acte de nostàlgia, de reunió i de retrobament dels veïns del poble amb una activitat agrícola ja desapareguda. Aquesta activitat ha estat declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Consell de la Generalitat Valenciana.

L’Ajuntament de Ròtova ha condicionat el fornal, per poder escaldar una mostra de raïm. ‘’Volem donar-hi vida i sentit a aquest espai pensat per a transmetre la memòria de la pansa’.

L’assistència requereix inscripció prèvia. Per participar en aquesta festa cal telefonar al 962 95 70 11 o apuntar-se al correu cultura@rotova.es.

En l’activitat col·laboren el Col·lectiu Vall de Vernissa, el Centre Excursionista de Ròtova i l’Associació Riuraus al Vernissa.

Articles relacionats